De problemen in België vallen nog mee. In Italië is de fiscus volledig gescheurd.

België buiten actie door verrokken fiscus

Het haperende België zit aan de zijlijn met een verrokken fiscus. Volgens artsen moete het land nog minstens een drietal maanden rusten eer het weer volop kan deelnemen aan de politiek en economie.

‘Een verrokken fiscus is niet alleen heel pijnlijk, maar leidt ook snel tot overbelasting’, zegt sportdokter Ronny Van Looij. ‘Die overbelasting pleegt roofbouw op het lichaam. Bij België was die al in vergevorderde staat.’

Rust is dus geboden. Riskeert België dan niet om veel te missen op de internationale bühne? ‘Dat zal goed meevallen. Je merkt dat veel landen kampen met dergelijke problemen, momenteel. Een verrokken fiscus valt nog mee. Bij Italië bijvoorbeeld is de fiscus zelfs gescheurd – een veel erger probleem’, meent Van Looij.

Verder wijst de dokter ook nog op de eetproblemen van het Verenigd Koninkrijk: ‘Het land is duidelijk obees, maar wisselt vreetbuien af door fases van ongezonde magerzucht.’ Cyprus is er mogelijk het ergst aan toe. ‘De ruggengraat van dat land dreigt nooit meer de herstellen.’

De meeste artsen zijn het erover eens dat de fiscus vanzelf herstelt als het hele lichaam er niet voortdurend beroep op doet. ‘Of beter, de fiscus voor de verkeerde dingen gebruikt’, waarschuwt Van Looij, ‘België reageert er zich vaak op af tijdens stressperiodes, maar het zou beter zijn om de belasting beter te gaan spreiden.’

Ronny Van Looij:
‘België reageert zich te vaak af de fiscus. Men zou de belasting beter spreiden’

De Europese Unie reageert misgnoegd op de time-out van België. ‘Tja’, zegt de dokter nog, ‘Niet iedereen is gezegend met de constitutie van Duitsland of de robuustheid van Zweden.’