2BE overweegt een plotlijn over Belkacem die plots alleen het huishouden moet doen.

Fouad Belkacem krijgt realityshow op 2BE

Islamistisch stokebrand Fouad Belkacem gaat een realityshow krijgen op 2BE. Dat heeft programmadirecteur Jan Segers bekend gemaakt. De reeks gaat deze zomer van start.

Reality is niet dood. Althans, niet als het van Segers afhangt: ‘Het hoeven niet altijd Hollywood-jetset of figuren uit de sport te zijn die met hun leven op tv komen. Met Belkacem brengen we iemand in de huiskamer waar veel tv-kijkers een band mee kunnen opbouwen.’

‘Fouad is een kleine garnaal die tegen het systeem vecht maar toch altijd verliest. Mensen zien dat graag’, zegt Segers nog aan de telefoon. Het programma krijgt de naam ‘Sharia4Real’ mee.

Is er dan geen schrik dat zijn gedachtengoed voor sommige kijkers als aanvaardbaar zou overkomen? ‘Ach, het is zo overdreven dat het komisch wordt. Ik denk niet dat er iemand in België is die echt denkt dat zijn Taliban-sympathie meer is dan een pose’, schuift Segers die kritiek terzijde.

De producenten van het programma willen nog niet veel kwijt over de plotlijnen en locaties waar ze met de fundamentalist heen zullen gaan, maar ze hebben al enkele proefopnames.

Ook de vrienden van Belkacem zouden al toegezegd hebben om in de reeks te verschijnen. ‘Er zijn veel mogelijkheden’, zegt producent Benoît Lagache. ‘Een vergeefse ronselpoging voor Syrië-vrijwilligers lijkt ons geestig, of bijvoorbeeld Fouad die plots het huishouden alleen moet doen als zijn vriendin hem laat zitten.’

De Moslimexecutieve is niet onverdeeld gelukkig met ‘Sharia4Real’. ‘Het is een goede zaak dat er moslims in primetime op tv komen, maar ik ben minder enthousiast over de keuze voor meneer Belkacem’, zegt imam Nordine Taouil, ‘Ik bedoel: er moeten toch interessantere mensen bestaan dan zo’n clown?’

De imam zal echter wel kijken, geeft hij toe. ‘Mijn vrouw en ik keken ook graag naar De Pfaffs, dus we zijn alleszins benieuwd.’

Jan Segers:
‘Fouad is een kleine garnaal die altijd verliest. Mensen zien dat graag’

2BE begint eind juni met de opnames in Antwerpe en Brussel, en zoekt nog figuranten die af en toe boze moslimjongeren willen komen spelen.