'Europa is niet tegen de economie opgewassen. Daarom dat we ze afschaffen.'

Europese Unie wil economie verbieden

De kogel is door de kerk. Om de economische crisis te bestrijden, heeft de Europese Unie een nieuwe richtlijn uitgevaardigd voor haar lidstaten, waarin de economie definitief afgeschaft wordt.

De economie kost Europa jaarlijks miljarden. In een nieuwe EU-richtlijn wordt vastgelegd dat de economie binnen de grenzen van de Unie moet worden verboden. Wie toch betrapt wordt op het uitvoeren van een economische activiteit, krijgt een boete. ‘We willen zo de economische crisis een halt toeroepen’, verklaart voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy.

‘Eindelijk zijn we van die economie af’, zucht een opgeluchte Herman Van Rompuy. ‘Het vereiste structurele maatregelen en zware inspanningen om ondanks de economie toch nog winst te maken, maar uit de problemen met onder andere Cyprus, Griekenland en Portugal blijkt dat Europa tegen de economie niet opgewassen is. Daarom dat we ze afschaffen.’ Gedaan dus met de berichten dat het niet goed gaat met de economie. 

Belgisch premier Elio Di Rupo is verheugd over het plan: ‘Dit is een adequate manier om niet te fel te moeten besparen. Bovendien bouwen we geen bijkomende schulden op, en ontmoedigen we belastingontduiking. Ook de koopkracht wordt ongemoeid gelaten.’

‘Dit is allicht het beste reddingsplan dat Europa kon bedenken’, vindt econoom Paul De Grauwe. ‘De economie maakt Europa kapot. Het is daarom beter tijdig in te grijpen en alle economische activiteiten te verbieden, al vrees ik dat grote landen als Duitsland altijd wel een manier vinden om deze richtlijn te omzeilen. Hoe dan ook zal het nog jaren duren eer de Europese Unie terug klaar is om aan economie te gaan doen.’

Plots belooft het voor economen harde tijden te worden. Geen bankencrisis of falende regeringen meer. Ook geen praatjes meer voor televisie of radio. ‘We zullen ons vanaf nu op een andere manier moeten bezighouden’, zegt econonoom Geert Noels.

‘Dit zat er misschien wel een beetje aan te komen, maar toch blijft dit een mokerslag voor alle economen’, treedt De Grauwe zijn collega bij. ‘Jammer dat de Federale Regering zich ook niet meer mag bezighouden met de economie. Een bron van vermaak die helaas verdwijnt.’

Herman Van Rompuy:
‘Het vereiste zware inspanningen om ondanks de economie toch nog winst te maken’

In veel hoofdsteden zullen beurzen beschermde monumenten worden. Naar verluidt is er grote belangstelling om ze om te vormen tot musea die de voorbijgestreefde economie zal tentoonstellen. ‘Er zal op de Europese beurzen nog nooit zoveel winst zijn gemaakt’, monkelt Noels.