Assad is teleurgesteld dat België te weinig kansen biedt aan moslimjongeren.

Assad ontmoedigt Belgische Syriëstrijders

Syrisch president Assad raadt Belgische jongeren af om de wapens op te nemen tegen zijn regime. Belgen die toch naar Syrië afreizen en worden betrapt op wapenbezit, zullen worden bestraft met een GAS-boete van 250 euro.

President Bashar al-Assad heeft zich vanochtend op de staatstelevisie uitgesproken tegen elke deelname van Belgische minderjarigen in de burgeroorlog die zijn land teistert. Overtreders van het lokaal verbod op wapenbezit zullen worden bestraft met een administratieve geldboete die kan oplopen tot 250 euro.

Assad erkent dat GAS-boetes geen waterdichte garantie zullen bieden om Belgische jongeren te weren, maar meent dat zij minstens een deel van de oplossing kunnen zijn om jonge gelukzoekers aan te manen om terug te keren naar hun land.

De Syrische president is vooral teleurgesteld in de Belgische overheid, die volgens hem de moslimjongeren te weinig kansen biedt. ‘Helaas is er van volledige integratie van moslimjongeren in Europa nog lang geen sprake’, aldus de Syrische president. ‘Ik wil echter benadrukken dat er ook in Syrië momenteel erg weinig werkgelegenheid is voor Belgische jongeren.’

Bashar al-Assad:
‘Ook in Syrië is er momenteel erg weinig werkgelegenheid voor Belgische jongeren’

Kinderrechtencoalitie Vlaanderen, een netwerk van 28 ngo’s, betreurt dat Assad vooral de minderjarigen viseert met zijn uitspraken. De Kinderrechtencoalitie vindt dat de toepassing van de GAS-boetes op minderjarigen kadert in een groeiende Syrische intolerantie ten aanzien van kinderen en jongeren.

‘Een individuele aanpak van overlastveroorzakers wordt in de huidige praktijk verkozen boven het onderzoeken en aanpakken van de oorzaken die aan de basis van het gedrag van een groep liggen, zoals maatschappelijke achterstand en gebrek aan vrijetijdsbesteding en openbare ruimte’, aldus het persbericht van de coalitie.