Oscar Pistorius denkt aan een toekomst in het karabijnschieten.

Sportschutters: comeback Pistorius oneerlijk

Karabijnschutters zijn niet blij met de comeback die de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius wil maken in hun sport. De voormalige spurter staat nog onder verdenking voor moord en zou een oneerlijk voordeel hebben.

Onze landgenoot Lionel Cox, een topschutter die op de Olympische Spelen van 2012 zilver haalde, is boos. ‘Mijn morele bedenkingen daar gelaten weet Pistorius verduiveld goed waarom hij zijn comeback wil maken in het karabijnschieten. Zijn handicap geeft hem namelijk een serieuze voorsprong’, stelt de Luikenaar. ‘Er is sprake van een oneerlijk voordeel.’

‘Bij schieten is het zeer belangrijk je lichaam zo stil mogelijk te houden. Doordat Pistorius geen onderbenen heeft, heeft hij minder lichaam om stil te houden en dus een beter evenwichtsgevoel’, redeneert Cox verontrust. ‘Dat maakt een groot verschil, zo groot dat er sprake is van competitievervalsing.’

Cox vreest dat de IOC Pistorius toch zal laten schieten vanuit een misplaatst sentiment jegens gehandicapte drommels. ‘Er is een precedent: tijdens de Olympische Spelen van 1940-45 mochten de Russen Alexej Maresjev opstellen, ondanks protest van het Duitse team’, weet Cox. ‘De benen van Maresjev waren geamputeerd tot onder zijn oksels, en uit medelijden durfden de Duisters niet op hem te schieten, waarop hij hén te grazen nam. Wij vrezen dat de geschiedenis zich zal herhalen.’

De Zuid-Afrikaanse sportjournalist Frik Bokkie denkt dat de schutters vrezen dat Pistorius hen zal overklassen. ‘Oscar heeft al het bewijs geleverd dat hij goed met vuurwapens overweg kan’, analyseert hij. ‘Dat zorgt voor onrust.’

Bokkie is niet verrast door Pistorius’ carrièreswitch. ‘Door de vele kritiek werd het hem in het hardlopen te heet onder de voeten. Hij wil de controverse over zijn beenprotheses achterwege laten en kiezen voor een sport waar hij een natuurlijke en instinctieve aanleg voor heeft.’

‘Ik kan de sport niet missen’, zei Pistorius zelf in een korte mededeling. ‘Maar het lopen wil ik achter me laten. Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk.’

Cox hoopt dat Pistorius veroordeeld wordt wegens de gewelddadige moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. ‘Het lijdt geen twijfel dat hij de dader was. Daarom lijkt praten over een comeback me zeer voorbarig’, oppert de Belgische schutter.

Maar Bokkie spreekt dat tegen. ‘Misschien is het akkefietje met Reeva een choquerende gebeurtenis voor de rest van de wereld, maar hier in Zuid-Afrika is geweld tegen vrouwen niet zo ongewoon. Het hoort bij de cultuur. We hebben allemaal al veel ergere dingen gezien. Daarom vermoed ik dat Oscar snel vrij komt.’

Frik Bokkie:
‘Sport is afdoend als rehabilitatie. Sport draait om respect’

De journalist gokt erop dat ook het IOC uiteindelijk toch door de knieën zal gaan en Pistorius terug zal toelaten om te sporten. ‘Sport is een afdoend middel voor rehabilitatie. Sportcultuur draait helemaal om respect. Ik heb vertrouwen in Oscar.’