Daniel Van Buytens bankzittechnieken worden geroemd wegens hun vernuft en nuance.

Van Buyten speelde topmatch op de bank

De zege van de Rode Duivels in de kwalificatiematch tegen Macedonië heeft ons land weer een stap dichter bij het WK in Brazilië gebracht. Man van de match was Daniel Van Buyten, die 0 minuten op het veld stond.

Coach Wilmots had op voorhand al aangekondigd dat hij genoegen zou nemen met een zuinige 1-0 en dat werd ook het resultaat van de match. Het enige doelpunt kwam van Eden Hazard, in de 62ste minuut.

Toch was de sterspeler van de avond onbetwistbaar Daniel Van Buyten. De verdediger startte op de bank en bleef daar ook de hele match lang zitten.

‘Het dreigde even mis te gaan toen Marc vroeg of ik me tijdens de tweede helft warm wilde lopen,’ zei Van Buyten na afloop, ‘maar we bleven allemaal koelbloedig. Gelukkig was het uiteindelijk Fellaini die werd ingebracht, en niet ik.’

De 35-jarige Van Buyten, die bij Bayern München speelt, is het zwarte beest van veel tegenstanders. ‘Zolang ze Van Buyten op de bank houden, hebben we een serieus probleem’, had Čedomir Janevski, de bondscoach van Macedonië, vooraf nog gezegd.

Het positiespel van de bijna twee meter lange verdediger is legendarisch. ‘Daniel was al bij de Rode Duivels toen ik nog maar net begon’, mijmert kapitein Vincent Kompany. ‘Zijn bankzitten leerde me veel nuances over het bankzitten: waar je moet gaan zitten, hoe je voorover leunt en in je handen blaast, enzovoort.’

De voetbalpers en het publiek zagen in Brussel weliswaar een matige wedstrijd, maar het respect voor trainer Marc Wilmots groeit nog elke match.

Daniel Van Buyten:
‘Gelukkig viel Fellaini in, en niet ik’

Voetbalanalist François Colin vat het samen: ‘Een mindere trainer had Van Buyten op het veld laten starten, een degelijke coach had hem tijdens de laatste minuten stormloop van de Macedoniërs laten invallen. Maar een groot trainer laat Van Buyten waar hij het meeste rendeert: op de bank.’