Vincent Kompany is de populairste politicus van België. 'Ach, het is maar een peiling. Laat ons met de voetjes op de grond blijven.'

Rode Duivels grootste partij volgens peiling

De Rode Duivels zijn volgens een nieuwe opiniepeiling de grootste partij in de drie landsdelen. 'Gedaan met van op de bank kritiek te uiten', vindt Waals boegbeeld Daniel Van Buyten.

Uit een recente opiniepeiling, uitgevoerd in opdracht van De Morgen en VTM, is gebleken dat de Rode Duivels de grootste partij zijn. Zowel in Vlaanderen, Wallonië als in Brussel zijn ze incontournable. Bijna iedere Belg kan zich voorstellen om op Vincent Kompany en co. te stemmen. Dat is voor het eerst het geval sinds de invoering van het federale kiessysteem.

In Vlaanderen scoren de Rode Duivels met 34 procent van de stemmen beter dan de N-VA. De kiesvereniging van Bart De Wever gaat met 26 procent de boot in. In Brussel en Wallonië dribbelen de Duivels de klassieke politieke partijen in de vernieling. Als er nu verkiezingen zouden zijn, wordt het traditionele speelveld er gedecimeerd.

‘Wij zijn een partij die in alle landsdelen en op elk moment goed wil scoren’, zegt voorzitter Marc Wilmots. ‘We hebben een jonge ploeg die aanvallend ingesteld is, maar daarbij altijd vanuit de basis denkt. Bovendien hebben we een breed middenveld met enkele radicalere vleugels die te gepasten tijde een gemene tik kunnen uitdelen. We zijn geen eenmanspartij, maar een collectief, hecht blok waar onze politieke tegenstanders hun handen vol aan zullen hebben. Dat biedt perspectieven voor 2014. Zolang we de gelederen gesloten kunnen houden, zie ik niet in welke partij ons bij de moeder van alle verkiezingen van een eclatante overwinning zal kunnen houden.’

Volgens de opiniepeiling is het Brusselse boegbeeld Vincent Kompany de populairste politicus van gans België. ‘We moeten de voetjes op de grond houden’, houdt Kompany de bal af. ‘Het is maar een peiling. Er wachten nog cruciale momenten in de aanloop naar de verkiezingen. We zijn er nog lang niet. We moeten er in de eerste plaats over waken de voeling met de achterban niet te verliezen.’

Toch koestert Kompany de positieve vibe die rond zijn jonge team hangt. ‘Het zou zonde zijn om deze bonus weg te geven‘, beseft hij. ‘Er zitten geen zuurpruimen in onze partij. België is van iedereen, maar vandaag toch vooral van ons.’

Volgens critici hebben de Rode Duivels te weinig ervaring om op het politieke toneel te schitteren. ‘Wij zijn inderdaad jong, maar ook nog heel gedreven’, kaatst Vlaams kopstuk Kevin De Bruyne terug. ‘Wij bieden een fris verhaal dat aanslaat bij de mensen. Ons sociaal-economisch programma denkt aan de zwakkeren. Gedaan met de exuberante lonen, onverantwoord in deze moeilijke tijden. Er wordt weer geloofd in een echte kracht van verandering.’

Daniel Van Buyten:
‘We mogen onszelf nu niet buitenspel zetten door ondoordachte strategische zetten’

‘Mathematisch staan we er zeer goed voor’, treedt Waals lijsttrekker Daniel Van Buyten De Bruyne bij. ‘We worden door de kiezer zeer erg gesmaakt. Dat is fijn, maar we moeten er ons voor hoeden onszelf niet buitenspel te zetten door ondoordachte strategische zetten. Het is nu definitief gedaan met van op de bank kritiek te uiten op anderen, het initiatief is nu aan ons.’