'De stadsdiensten kunnen niet de hele tijd bezig zijn met schooiers uit de straten te kuisen', meent burgemeester Daniël Termont.

Gent laat armen liggen tegen armoede

In Gent worden dakloze gezinnen tot eind juni niet meer opgevangen. 'Bedoeling is om de burger te confronteren met de problematiek van extreme armoede', zegt burgemeester Daniël Termont (sp.a).

Armoede is een hardnekkig probleem in Gent. Veel burgers ergeren er zich aan dat er overal daklozen en bedelaars rondslingeren. Daarom begint de stad Gent met een proefproject: tot eind juni laat men de allerarmsten simpelweg in de goot liggen.

‘We moeten de burgers wijzen op hun verantwoordelijkheden’, vindt burgemeester Termont. ‘De stadsdiensten kunnen niet de hele tijd bezig zijn met schooiers uit de straten te kuisen. We vragen de burger om mee oplossingen te zoeken om zichtbare armoede een halt toe te roepen. Schrijnende toestanden wil je niet zien in een bruisende, progressieve stad als Gent.’

Verschillende Gentse stadsdiensten, de afvalintercommunale IVAGO en de politie zijn al jaren intensief bezig om daklozen te betrappen en op te ruimen. ‘Maar het blijft dweilen met de kraan open’, meent Termont. ‘Zet enkele daklozen bij elkaar en je hebt een kleine vuilnisbelt.’

Vandaar de keuze voor een proefproject dat uitgaat van een heel andere aanpak. Het schepencollege gelooft daarbij sterk in participatie van de burger. ‘Gent is een positieve en dynamische stad met veel enthousiaste en betrokken bewoners, die willen dat de verpaupering aangepakt wordt’, stelt Termont.

Burgers kunnen zelf iets aan het probleem doen. ‘Geef proletariërs een boterham of een lift naar het Meetjesland, deponeer ze bij het containerpark of het OCMW, het doet er niet toe, zolang ze maar uit het straatbeeld verdwijnen’, betoogt de burgemeester.

Daniël Termont:
‘Zet enkele daklozen bij elkaar en je hebt een kleine vuilnisbelt’

De stad wil nagaan of de rechtstreekse confrontatie met armoede kan leiden tot een andere houding. Medewerkers van buurtcomités zullen bewoners actief naar hun mening vragen over de problematiek. ‘Zij moeten mensen erop aanspreken of ze het normaal vinden dat ze hun armen zomaar laten rondslingeren’, legt Termont uit.

Tijdens de proefperiode wordt erover gewaakt dat de achtergelaten armen niet te veel ongedierte aantrekken.