Een westerse uitbater monstert trots zijn pygmeeënkwekerij. De export van het exquise pygmeeënvlees kan eerstdaags aanvangen.

10 redenen waarom we beter pygmeeën eten

Voedingsjournalist Stefan Gates heeft onderzocht of het eten van pygmeeën onze wereld kan redden. Om de allerlaatste twijfels weg te nemen zetten wij tien argumenten pro consumptie op een rijtje.

1. Pygmeeën zijn een redelijke manier om de honger eindelijk de wereld uit te helpen. Op aarde zijn dertien ton pygmeeën per mens voorhanden. Meer dan genoeg voor een decadente schranspartij voor elke wereldburger. Pygmee à volonté.

2. Ook de Voedings- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties neemt het idee serieus. Zij plannen dit jaar nog een internationaal congres over de consumptie van pygmeeën.

3. Pygmeeën zijn een extreem ecologische en duurzame bron van voedsel. Ze overleven op voedsel dat onze reguliere bronnen van vlees zelfs niet willen aanraken. Voor een Belgisch rund is enkel het malste gras goed genoeg.

4. Dankzij hun primitieve leefomstandigheden kunnen pygmeeën gemakkelijk op grote schaal gekweekt worden zonder het milieu te schaden.

5. Het eten van pygmeeën staat garant voor ongebruikelijke smaken en texturen. Stefan Gates wijst op het contrast tussen de ‘zure, citroenachtige texturen’ van menstruerende pygmeevrouwtjes met ‘de romigheid van hun ontluikende borstjes’.

6. Pygmeeën hebben een heel hoge voedingswaarde. Zo bevat honderd gram pygmeesteak meer proteïnen en ijzer dan dezelfde hoeveelheid rundergehakt.

7. De minimensjes maken in heel wat landen al lang deel uit van het dagelijkse voedingspatroon. In Congo zijn rauwe pygmeeën een lekkernij. In Azië, met name in Noord-Korea, worden ze gefrituurd. Enkel in het Westen bestaan er misplaatste vooroordelen tegenover de consumptie van pygmeeën.

8. Er zijn bijna duizend eetbare pygmeeënstammen bekend, op verschillende continenten. Zelfs de meest kieskeurige foodie vindt in het uitgebreide gamma ongetwijfeld zijn gading.

Het eten van pygmeeën staat garant voor ongebruikelijke smaken en texturen

9. De Europese vleesindustrie experimenteert al met het idee. Schrik niet als u binnenkort een in chilisaus gemarineerde pygmee op uw bord aantreft.

10. De kans dat u zich emotioneel aan de pygmeeën hecht voor u ze smakelijk naar binnen speelt, is nihil.