De oproerpolitie moet de woedende bevolking van Beerschot in bedwang houden. De burgers voelen zich achterwaarts genaaid door Europa.

Beerschot verwerpt Europees reddingsplan

Europa wil tien miljard euro lenen aan Beerschot om een bankroet van de club te vermijden. Beerschotvoorzitter Patrick Vanoppen haalt echter zijn neus op voor het Europese reddingsplan.

De ministers van Financiën van de eurozone zijn tot een akkoord gekomen over het noodlijdende Beerschot. Ondanks de jarenlange leugens over haar begroting en zwarte kas, zal de club tien miljard euro financiële steun krijgen. De eurozone en het Internationaal Monetair Fonds zochten al een tijdje naar het ultieme reddingsplan voor de club. Dat een dergelijk bedrag wordt uitgetrokken om Beerschot boven water te houden, moet de stabiliteit binnen Europa garanderen.

Beerschot heeft op korte termijn een bedrag van zeventien miljard euro nodig, anders gaat het failliet. De club moet daarom zelf nog op zoek naar zeven miljard.

‘Dat moet zelfs voor een economisch rampgebied als Beerschot een haalbare kaart zijn’, benadrukte Duits bondskanselier Angela Merkel. ‘Beerschot is een partner, maar dat wil niet zeggen dat het niet moet meebetalen. Met een doordacht transferbeleid en vervroegde voorzittersverkiezingen kan Beerschot weer een financieel gezonde club worden.’

Patrick Vanoppen ziet dat even anders. ‘Beerschot blijft mijn club,’ zet de voorzitter de puntjes op de i. ‘Van buitenlands geld moet ik niets weten. Wij kunnen onszelf wel beschermen. Ik laat me door niets of niemand onder druk zetten. Ook niet door mijn schuldeisers. Deze Europese lening is oneerlijk en gevaarlijk voor de stabiliteit van Beerschot. Ik weet echt wel hoe ik een club moet besturen.’

Allerlei doemscenario’s, zoals een exit van Beerschot uit de eurozone, steken nu de kop op. Het verwerpen van het noodplan heeft op de beurzen voor de nodige onrust gezorgd. De Nikkei verloor meteen 6 procent en ook de Europese beurzen gaan zwaar in het rood.

‘Wat een geklungel,’ zucht econoom Paul De Grauwe van de London School of Economics. ‘Europa heeft deze chaos enkel aan zichzelf te danken. De communicatie over de toestand van Beerschot is rampzalig verlopen. In plaats van meteen zeventien miljard op tafel te gooien, komt men nu af met tien miljard en moet de club zelf nog op zoek naar geld. Dat creëert niet het beeld dat Europa er alles wil aan doen om haar zwakste economieën te redden.’

Patrick Vanoppen:
‘Ik laat me door niets of niemand onder druk zetten. Wij kunnen onszelf wel beschermen’

De redding komt mogelijk uit onverwachte hoek. Er hebben zich ondertussen al tal van Russische investeerders gemeld die geld willen pompen in Beerschot.

‘Dat zijn tenminste mensen met goede bedoelingen. Met zulke bonafide figuren onderhandel ik graag,’ besluit Vanoppen.