Philippe Gilbert offert het voorjaar op om De Gordel te kunnen rijden. 'Het wordt oppassen om niet meegesleurd te worden door de grondstroom.'

Philippe Gilbert wil pieken op De Gordel

Wereldkampioen Philippe Gilbert laat verstek gaan voor de voorjaarsklassiekers. Hij droomt van De Gordel en wil er op één september uitgerust aan de start verschijnen. 'Ik zie niet in wie me kan afstoppen.'

Wereldkampioen wielrennen Philippe Gilbert (BMC) heeft zijn seizoensplanning helemaal omgegooid. In plaats van op de voorjaarsklassiekers richt hij zijn pijlen op De Gordel. Die klassieker, die traditioneel op één september wordt gereden, staat nog niet op Gilberts palmares. Een leemte die hij graag wil opvullen.

De gemoedelijke sfeer, het warme publiek en de hartelijke ontvangst van alles wat Frans is, hebben me mijn plannen doen veranderen’, verantwoordt Gilbert zijn opmerkelijke keuze.

Als voorbereiding op De Gordel laat hij het voorjaar schieten om fris aan het najaar te kunnen beginnen. ‘Tijdens de Tour volg ik een wetenschappelijk onderbouwde hoogtestage op Tenerife‘, doet Gilbert uit de doeken. ‘Ik ben op een leeftijd gekomen dat ik rijp genoeg ben om De Gordel te kunnen winnen. Vorig seizoen is me dat niet gelukt en kon ik die ontgoocheling enigszins wegspoelen met mijn wereldtitel. Eén jaar wordt me dat vergeven, geen twee jaar op rij.’

De liefde voor De Gordel is onvoorwaardelijk bij de in Monaco gedomicilieerde Belg. ‘Alles wat ik zeg, wordt me in Vlaanderen in dank afgenomen. Ik zou meteen al mijn zeges inruilen voor winst in De Gordel. Het blijft een hiaat in mijn rijkgevulde palmares. Het vernieuwde parcours moet me zeker liggenAls ik onderweg niet val, geteisterd wordt door pech of te vroeg alleen in de aanval rijd en me daardoor laat misleiden door omgedraaide wegwijzers, zie ik niet in wie me kan afstoppen.’

Toch wil Gilbert niet overmoedig klinken. ‘In Vlaanderen is het altijd oppassen om niet meegesleurd te worden door zijn gevaarlijke grondstroom. Winst in De Gordel is niet evident. Zeker niet voor een Waal. We moeten er bij BMC voor zorgen dat we voor ieder gat een spijker hebben en de wedstrijd in handen nemen. ‘

Philippe Gilbert:
‘Alles wat ik zeg, wordt me in Vlaanderen in dank afgenomen’

Philippe Gilbert hoort niet thuis op De Gordel‘, vindt Peter De Roover, politiek secretaris van de Vlaamse Volksbeweging. ‘In De Gordel moeten de Vlaamse renners kunnen uitblinken. Het kan niet dat een buitenlander, een Waal nota bene, ons hier zomaar komt uitlachen en de zege van één van onze jongens gaat afsnoepen. O wee ons broze Vlaamse identiteitsgevoel. Maar als hij aan de start verschijnt, zullen wij hem op gepaste wijze welkom heten.’