Bart De Wever overweegt om het toch wel zeer vermoeiende Vlaams-nationalisme los te laten.

De Wever: ‘Vendelzwaaien voor dommeriken’

In navolging van wielrenner Philippe Gilbert heeft nu ook Bart De Wever de N-VA-kiezers ‘een bende extremistische dommekloten’ genoemd. ‘En al zeker die idiote vendelzwaaiers op de koers.’

Dat De Wever het niet begrepen heeft op de Vlaamse Volksbeweging is geen geheim. Maar dat hij zijn Vlaamsgezinde kiezerspubliek zo laag inschat, doet toch de wenkbrauwen fronsen.

In een interview met La Dernière Heure kreeg De Wever de vraag ‘Wat vond u van de uitspraken van Philippe Gilbert over uw partij?’ voor de voeten geworpen. Daarop ging de N-VA-voorzitter fors tekeer.

‘Wat heeft Gilbert verkeerd gezegd, op de keper beschouwd?’, vraagt De Wever zich af. ‘Ik schaam me zelf ook wanneer bejaarde oostfronters hun leeuwenvlaggen vrijuit laten wapperen. Ze ontnemen de gewone toeschouwers het zicht en veroorzaken valpartijen. En ík word daar telkens weer persoonlijk op aangesproken.’

Ook buiten het wielrennen blijken er pakken kiezers rond te lopen met wie Bart De Wever zich liever niet associeert.

‘De hopen onzin die ik dagelijks in mijn fanmail lees: je houdt het niet voor mogelijk’,
zucht de voormalige academicus. ‘Hoe fanatieker, hoe meer schrijf- en redeneerfouten. Ik word er ziek van. Blijkbaar ben ik inderdaad de voorzitter van de partij met het domste kiespubliek van Vlaanderen.’

Minder en minder gelooft De Wever dat zijn partij in haar huidige vorm haar programma zal kunnen waarmaken. ‘Potentiële kiezers haken af door de verpakking van onze boodschap, terwijl ze het fundamenteel wel eens zijn met de liberaal-economische inhoud van ons programma. Misschien wordt het tijd dat de N-VA dat vermoeiende Vlaams-nationalisme laat varen.’

Luc Dhondt, de man die de nieuwsbrief Vlaanderen Vlagt Verder verspreidt, wil niet geloven dat De Wever zijn uitspraken zo heeft bedoeld. ‘Ach, de Waalse pers citeert De Wever graag verkeerd. Toen hij ons als bejaarde oostfronters neerzette, bedoelde hij vast iets anders.’

Bart De Wever:
‘Hoe fanatieker, hoe meer schrijf- en redeneerfouten. Ik word er ziek van’

Ook het deel van zijn kiespubliek dat het niet zo nauw neemt met de spelregels, blijkt gelukkig bereid om De Wever zijn felle uithaal te vergeven. ‘Bart De Wever geeft GROOT gelijk met zijn uitspraak!!! Veel mensen maken er MEER van dan wat er gezegt is’, meldt Rob1930, Nazareth in zijn reactie op het lezersforum van hln.be.