'Wij hebben uitdrukkelijk voor deze piste gekozen omdat het de enige consequente houding was', claimt Albert.

Koning schreef Koninklijke Besluiten zelf

Uit een vertrouwelijke nota blijkt dat koning Albert zelf ettelijke Koninklijke Besluiten heeft geschreven. 'Er is sprake van verregaande normvervaging', meent oppositieleider Jean-Marie Dedecker.

Tijdens het kortstondige regime van Yves Leterme (CD&V) heeft de koning der Belgen, Albert II, zelf Koninklijke Besluiten opgesteld en naar het kabinet van de premier gestuurd. Dat schrijft de vorst zelf in een brief aan zijn familieleden.

De koning werkte een flinke hoop wetgevend materiaal zelf uit ‘omdat de regering het niet aankon, te lui was of tout court niet competent genoeg om zelf een treffelijk KB neer te schrijven’. Het koningshuis sprong in de bres om de burger te beschermen tegen het geklungel van de coalitie, zo luidt de redenering.

‘Hier en daar erkennen Wij een Koninklijk Besluit op maat van onszelf te hebben geschreven’, knipoogt Albert II in zijn schrijven.

Het document illustreert hoe groot de paniek was binnen het koninklijk paleis over het falen van het federale beleidsniveau. ‘Als onze waarde landgenoten al hun vertrouwen in de federale regering verliezen, zal dit onvermijdelijk ook hun vertrouwen in de monarchie aantasten’, besefte de koning.

‘De teksten welke Wij op 2 september 2011 opstuurden aan premier Leterme, het ontwerp van KB, werden uiteraard opgesteld met inachtname van al de beperkingen die indertijd bij de regeringspartijen werden vastgesteld en komen, zoals Wij hierboven aantoonden, overeen met de noden van het land en de democratische principes’, verduidelijkt de vorst in zijn openhartige brief.

Ex-premier Leterme laat weten dat hij niet deelgenomen heeft aan het beslissingsproces aangezien hij als regeringsleider betrokken partij was. ‘Mijn kabinet heeft het dossier samen met andere belanghebbenden voorbereid’, vermoedt hij. Of de koning ook voor kabinetten van andere regeringspartijen Koninklijke
Besluiten heeft geschreven, kan Leterme niet bevestigen. ‘Dat kan best, maar dat weet ik niet’, klinkt het.

‘Wij hebben uitdrukkelijk voor deze piste gekozen omdat het volgens ons de enige mogelijke consequente houding was’, besluit de vorst zijn brief.

Partijen die nog nooit deel hebben uitgemaakt van een federale regering vinden die manier van werken ronduit ontluisterend. ‘Het feit dat de koning er geen graten in ziet om dat zwart op wit op papier te zetten, illustreert dat deze vorm van verregaande normvervaging niet als abnormaal wordt beschouwd’, schreeuwt Jean-Marie Dedecker van LDD. ‘Ik eis dat de onschendbaarheid van de koning onmiddellijk opgeheven wordt.’

Albert II:
‘Omdat de regering het niet aankon, te lui was of tout court niet competent genoeg om het zelf te doen’

Huidig premier Elio Di Rupo (PS) van zijn kant is al gaan aankloppen in Laken met de vraag of de koning ook voor hem wat KB’s kan ghostwriten. Albert stuurde Elio echter wandelen. ‘Het kalf is reeds verdronken, vriend. Maar niets houdt u tegen om een nieuwe put te graven en een ander kalf te offeren.’