Didier Bellens is niet de duivel waarvoor hij aanzien wordt. 'Door ons personeel in de schijnzelfstandigheid te dwingen, kunnen we flink besparen!'

Bellens promoot schijnondernemerschap

Didier Bellens is eerder deze week verkeerd geciteerd, beweert hij. 'Eigenlijk is België een paradijs voor ondernemers, zeker als het Belgacom-systeem van schijnzelfstandigheid veralgemeend wordt.'

Belgacom-topman Didier Bellens gebruikte dinsdag behoorlijk grove taal tijdens een informele nieuwjaarsreceptie voor journalisten. België zou in het buitenland bekend staan als een land dat graag bedrijven dood doet. ‘Maar de journalisten waren op dat moment al te dronken om nog goed op te letten. Ze hebben mijn woorden verkeerd begrepen.’

‘Ze hebben mijn woorden uit hun context gerukt’, stelt Bellens. ‘Ik zei misschien iets dat vaagweg begrepen kon worden als “Fuck You“, maar wat ik eigenlijk bedoelde was: “België heeft het meest flexibele ondernemersklimaat van Europa, waar de politiek werkelijk álles doet om ondernemerschap te bevorderen, zelfs als daarvoor werknermersrechten gefnuikt moeten worden”.’

Bellens geeft graag een voorbeeld. ‘Een manier waarop we bij Belgacom kosten besparen, is al onze personeelsleden om te vormen tot externe dienstverleners. Hen in schijnzelfstandigheid duwen, quoi, met alle sociale nadelen van dien. En dat allemaal met goedkeuring van onze hoofdaandeelhouder, de Belgische staat!’

‘Het gaat om de meest uiteenlopende functies,’ vervolgt de CEO, ‘van IT-ers die onze systemen onderhouden tot technici die de aansluitingen bij de mensen thuis moeten verzorgen. We geven hen wel de indruk dat ze als zelfstandige meer verdienen, maar eigenlijk krijgen ze vooral meer kosten: ze moeten zelf hun materiaal betalen, zelf hun bedrijfswagen en de almaar stijgende brandstofprijzen bekostigen, zelf hun sociale zekerheid in orde brengen en hun pensioen bijeen sparen, enzovoort. Allemaal kosten die Belgacom niet meer moet dragen. Als ze dan, ik zeg maar wat, een griepje krijgen, zwanger worden of gewoon een weekje vakantie willen nemen, kunnen we ze zonder pardon buiten zetten. Zonder ontslagvergoedingen en arbeidsrechtbanken en zo. En dat, ik herhaal het, met goedkeuring van de Belgische staat!’

Kreeg Bellens eerder deze week nog bakken kritiek over zich heen wegens zijn ongewassen taalgebruik, vandaag krijgt hij niets dan lof voor zijn vooruitstrevende visie op het Belgische ondernemersklimaat. ‘Dankzij de truc met het schijnondernemerschap kan de regering uitpakken met duizenden nieuwe starters per jaar, zodat de rampzalige faillissementscijfers van het land verdoezeld worden’, klinkt het unaniem in de Wetstraat.

Ook de werkgeversorganisaties zijn positief over de visionaire aanpak van de Belgacom-topman. ‘Nu we op het punt staan om het verschil tussen arbeiders en bedienden uit te wissen met een eenheidsstatuut, hebben we een historische kans om met een schone lei te beginnen’, aldus Pieter Timmermans van het VBO. ‘Wij pleiten ervoor de wildgroei aan werknemersbescherming overboord te gooien en in het nieuwe eenheidssstatuut van de schijnzelfstandigheid de norm te maken.’

De vakbonden zijn het idee evenmin ongenegen. ‘We zijn momenteel zelf aan het experimenteren met schijnzelfstandigheid. Als we stakers laten instaan voor hun autobanden, voetzoekers en gerechtelijke dwangsommen, dan betekent dat een enorme besparing voor onze organisatie. Die besparingen zijn hard nodig nu de winstdeelnames van onze moederorganisatie ACW in Belfius niks meer opbrengen’, aldus ACV-voorzitter Marc Leemans.

Vakbonden:
‘Als we stakers laten instaan voor gerechtelijke dwangsommen, betekent dat een enorme besparing’

Ook ABVV-topman Rudy De Leeuw ziet kansen. ‘Het is waar dat de taken van de vakbond makkelijker worden als er geen arbeiders en bedienden meer zijn om te verdedigen. Als iedereen zelfstandige wordt, moeten we ook geen werkloosheidssteun meer uitbetalen, want zelfstandigen leven liever in arren moede dan geld te aanvaarden voor niks te doen. Anderzijds willen we niet dat onze dotaties en staatssteun hieronder lijden. Onze werkingskosten blijven immers exuberant hoog. Daarom eisen we eerst garanties over onze financiering voor we meestappen in het verhaal van schijnzelfstandigheid.’