Klaas Vantornout, de slimste aller veldrijders, exploreert alvast het Marsoppervlak.

Mars topkandidaat voor WK veldrijden 2014

Nu zondag vindt in het Amerikaanse Louisville het WK veldrijden plaats. Volgend jaar zullen Sven Nys en co. allicht verder moeten reizen: allicht wordt het WK dan gereden op Mars . 'Waar het cyclocross thuishoort.'

Als het van de internationale wielerunie UCI afhangt – en het hángt van de UCI af – wordt het wereldkampioenschap veldrijden volgend jaar op Mars betwist. De keuze voor de Rode Planeet komt de internationalisering van het veldrijden ten goede, vermoedt UCI-coördinator Peter Van den Abeele. ‘Door almaar in Vlaanderen te crossen zal het veldrijden een regionale sport blijven. We moeten onze blik durven verruimen. Met een WK veldrijden op Mars krijgt de onze geliefde sport de internationale uitstraling die zij verdient.’

‘Alle elementen zijn er aanwezig om er een boeiend veldritspektakel van te maken’, voorspelt Van den Abeele. ‘Het zal een zanderig omloop worden. Maar door het aanwezige vocht in de ondergrond is een modderparcours of zelfs een ijsparcours niet uitgesloten.

De UCI gelooft dat er met het WK op Mars een sportieve voltreffer zit aan te komen. ‘Door de zuurstofarme lucht zullen de crossers sneller in het rood gaan en hun reserves moeten aanspreken. Een recuperatievermogen dat tip top in orde is, is een absolute vereiste. En dat in klimatologisch wisselende omstandigheden. Het kan niet anders dan een uitputtingsslag worden om duimen en vingers bij af te likken’, zegt Van den Abeele.

De verhuis naar Mars zou het gesloten karakter van het cyclocross kunnen openbreken, zeker als ook de Martianen zich in de debatten mengen ‘Thuisrijders hebben zowel logistiek als fysiek een groot voordeel. Weinig aardse renners kunnen zich meten met de buitenaardse prestaties van Niels Albert of Sven Nys, maar we hopen dat de Marsmannetjes eindelijk wat weerwerk kunnen bieden. Uiteraard zijn zij op hun beurt welkom om te nemen aan de Vlaamse crossen. Het zal hun geestelijke ontwikkeling enkel ten goede komen om in het vrijgevochten Vlaanderen veld te rijden’, oppert Van den Abeele.

Peter Van den Abeele:
‘Het wordt een uitputtingsslag om duimen en vingers bij af te likken’

Mars ligt niet bij de deur, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Zo kan het reisbureau Virgin Galactic instaan voor het transport naar Mars. Supporters zullen wel diep in hun buidel moeten tasten om naar onze zusterplaneet af te zakken. ‘Het meer gegoede volk zal probleemloos kunnen terugkeren na de wedstrijd’, stelt sporteconoom Trudo Dejonghe. ‘Het biergooiende klootjesvolk zal zich, net als de onderbetaalde renners, tevreden moeten stellen met een enkele reis. Dat is positief, want zeg nu zelf: waar anders dan op Mars hoort het cyclocross thuis?’