Steven Vanackere is blij dat hij een sms'je krijgt als de beurs overkop gaat. 'Anders weet ik van niets.'

Slome Vanackere krijgt sms als beurs crasht

Omdat politici, en ministers in het bijzonder, geen idee hebben van wat er allemaal gebeurt op de beurs, krijgen ze sms'jes die hen informeren over financiële calamiteiten. 'We leren bij!', kirt het kernkabinet.

Belgische beursbeleggers kunnen binnenkort op beide oren slapen. Voortaan kan de regering sneller ingrijpen wanneer de beurs zichzelf weer in de vernieling rijdt. Het kernkabinet trekt 6 miljoen euro uit om een systeem te ontwikkelen waardoor minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) per sms op de hoogte gebracht wordt van een dreigende beurscrash of een faillissement. Nog eens 3 miljoen euro gaat naar een studie die zal nagaan of ook andere regeringsleden zo’n sms’je kunnen ontvangen.

Voor Steven Vanackere komt de nieuwe dienst geen dag te vroeg: ‘Mijn vrouw en ik zijn Arco-gedupeerden en willen zoiets nooit meer meemaken. Zo’n drama draag je mee voor de rest van je leven. Ik heb West-Vlaamse roots en wij weten wat lijden is. Het debacle met Lernout&Hauspie zorgt in de streek nog altijd voor misvormde baby’s en burenruzies.’

Vanackere hoopt dankzij de sms-dienst korter op de bal te kunnen spelen. ‘Nu schieten we soms te traag in actie en weten we van niets’, erkent de vicepremier. ‘Door de vermoeidheid gaat het allemaal een beetje langzamer dan wenselijk. Vaak begrijpen we ook niet goed wat er aan de hand is op de internationale markten. De tekstberichtjes zullen ons klaar en duidelijk uitleggen wat er gaande is en mogelijk zelfs oplossingen suggereren. Zoals: besparen op het overheidsapparaat, investeren in onderwijs, innovatie en infrastructuur, het fiscaal stelsel transparanter maken, het toezicht op de banken verscherpen, de pensioenen hervormen, de arbeidsmarkt flexibiliseren, risicokapitaal aantrekkelijker maken, enzovoort. Binnen de regering ben je soms zo hard bezig met allerlei formaliteiten, dat je niet meer ziet wat er moet gebeuren om de welvaart in stand te houden.’

De collega’s van de vooraanstaande christendemocraat zijn best jaloers. ‘Ik wil ook zulke sms’jes krijgen op mijn téléphone intelligent‘, onthult minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH), zwaaiend met haar ordiphone. ‘Nieuws over de beurs is hot tegenwoordig. We leren bij!’

Ook de telecomoperatoren delen het enthousiasme van Vanackere. ‘Misschien kunnen we de sms-waarschuwingen ook openstellen voor de grote massa’, suggereert Mathieu Van Overstraete, woordvoerder van Mobistar. ‘Bij beursonheil iedereen tegelijk alarmeren is echter niet ernstig. Daarom opteren we voor class broadcasting. Onze beste klanten worden het eerst op de hoogte gebracht. Ook voor nieuwe klanten doen we iets speciaals. Voor hen zullen we slecht beursnieuws zo vrolijk mogelijk verpakken.’

Steven Vanackere:
‘Vaak begrijpen we niet goed wat er aan de hand is op de internationale markten’

Dat voorstel stuit op verzet van Proximus, de grootste mobiele provider. ‘Alle klanten zijn evenwaardig’, stelt pr-man Jan Margot. ‘Daar geldt slechts één uitzondering op. Wie aandelen heeft bij ons moederbedrijf Belgacom, vallen we niet lastig met sms’jes als het er op de beurs schuw toegaat. Dat is logisch. We kunnen geen rechter en partij zijn. Dat heet beursmanipulatie en dat is strafbaar. Wel sturen we per kwartaal een fake waarschuwing uit in verband met de koers van Telenet. Puur voor de fun natuurlijk. In Mechelen kunnen ze tegen een grapje.’