De spoorbonden hebben Lance Armstrong laten schorsen als machinist van de Fyra. 'Hij was agressief en saboteerde zijn collega's.'

Lance Armstrong mag Fyra niet besturen

De spoorvakbonden hebben Lance Armstrong voor onbepaalde duur verboden machinist te zijn van de Fyra. 'Door overal op tijd aan te komen, schaadt hij de reputatie van de machinisten', claimt ACOD Spoor.

‘Pas als de NMBS aantoont dat Lance Armstrong weer betrouwbaar is, mag hij van ons opnieuw met een Fyra rijden.’ Dat stelt Jean-Pierre Goossens van ACOD Spoor. ‘Armstrong is schadelijk voor de reputatie van de machinisten. Hij belazert zijn collega’s, gebruikt verboden middelen en wil steeds op tijd zijn bestemming bereiken. Dat laatste is onmogelijk te realiseren, want het treinnetwerk is daar hoegenaamd niet op voorzien. Dat brengt het hele treinverkeer in de war. Daarom hebben wij afgedwongen dat hij wordt geschorst als machinist van de Fyra tot hij de normen en waarden der treinbestuurders beter onder de knie heeft.’

De NMBS is nochtans zeer tevreden over Lance Armstrong. Volgens CEO Mark Descheemaecker moet elke machinist ervoor zorgen dat zijn trein op tijd ter bestemming arriveert. ‘Hoe dat gebeurt maakt ons niets uit. Dat het überhaupt gebeurt, mag soms een wonder genoemd worden. Met Armstrong als machinist kwam er zelden een trein te laat aan. En gelijk heeft hij: ik zou ook niet graag schadeclaims betalen van boze pendelaars die niet op tijd bij hun lief geraken. Hij brengt met zijn aanvallende rijgedrag dynamiek in het treinverkeer. Er heerst nu een sfeer van gezonde concurrentie op de werkvloer. Bovenal wordt er weer over de spoorwegen gesproken. Voor die publiciteit zijn we hem heel dankbaar.’

Volgens collega-machinisten was Armstrong niet alleen agressief, maar saboteerde hij ook andere Fyra-treinstellen. ‘I’m a bully’, gaf de Texaan vannacht toe in zijn tweede interview met Oprah Winfrey. ‘Ik wil overal de beste in zijn. Het is niet mijn doel om stipt op tijd aan te komen in Brussel: ik wil er te vróég zijn. Daarbij schuw ik de harde middelen niet. De treinstellen van collega’s saboteren is een efficiënte manier om mezelf vrije baan te geven. Ja, ik gebruik daarvoor doping. Op tijd in Brussel of Amsterdam arriveren met een Fyra is onmogelijk zonder hulp van verboden middelen. Ik heb helemaal niet het gevoel dat ik vals speel. Mijn collega’s kunnen gebruikmaken van dezelfde middelen als ik.’

Lance Armstrong:
‘Op tijd arriveren met een Fyra is onmogelijk zonder hulp van verboden middelen’

‘Ik kick op snelheid en zeker van de duizelingwekkende snelheden die een Fyra weet te halen’, huilde Armstrong bij Oprah uit. ‘Toen ik wielrenner was, had ik een US Postaltrein. Betrouwbaar en stipt. Die zette mij altijd op het juiste moment af aan de voet van een berg. Maar echt snel ging dat niet. Met een Fyra rijden is echt een verrijking voor mijn persoonlijke loopbaan. Ze mogen me alles afpakken, mijn zeven Tourzeges, mijn Olympische medailles en ze mogen mij zelfs schorsen zo lang ze maar willen, maar van mijn carrière als machinist van de Fyra blijven ze af!’