In speelstraten waar een antihomobord staat, mogen homoseksuelen zich niet vertonen. Dat voor het welzijn van de kinderen.

Homovrije speelstraat voor moslimkinderen

Enkele Brusselse gemeenten zijn van plan een speelstraat in te richten waar homoseksuelen niet welkom zijn. 'Zo beschermen we homo's tegen geweld en kinderen tegen moreel verderf. Iedereen wint.'

Freddy Thielemans:
‘Indien nodig kunnen homo’s er even voor kiezen om géén homo te zijn’

Door de aanhoudende winterkoude stelt de hoofdstedelijke politie abnormaal weinig gevallen van gaybashing en homohaat vast.

‘Enerzijds hangen er nu minder allochtonen rond op straat. Anderzijds onttrekt dikke winterkledij al te homoseksuele bloezen aan het zicht. Daardoor lopen homofiele mannen minder in de kijker. Het is ook geen weer om hand in hand door de straten te flaneren’, analyseert Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS). ‘Maar we moeten ons voorbereiden op de lente. Dan verlaten de homo’s weer massaal hun darkrooms en komen ook de grote gezinnen van Maghrebijnse afkomst opnieuw buiten. Dan zal het aantal confrontaties andermaal toenemen.’

Om dat te vermijden zullen Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht, Schaarbeek en Brussel-stad homovrije speelstraten afbakenen. ‘In april beginnen we met enkele proefprojecten’, zegt Thielemans. ‘Als het experiment succesvol is, zullen we de homovrije zones gestaag uitbreiden. Hoe meer moslimkinderen we kunnen behoeden voor moedwillige provocatie, hoe beter.’

Moreel verderf

Concreet komt het erop neer dat een nieuw verkeersbord homoseksuele mannen de toegang ontzegt tot straten waar veel jonge gezinnen wonen. ‘Zo kunnen moslimouders hun kinderen onbezorgd buiten laten spelen’, stipt Anderlechts burgemeester Éric Tomas (PS) aan. ‘We beschermen homo’s tegen geweld en kinderen tegen moreel verderf. Iedereen wint.’

De Holebifederatie is blij dat de Brusselse gemeenten eindelijk maatregelen nemen tegen gaybashing, maar is zoals wel vaker niet helemaal bevredigd. ‘Wat met homo’s die hun woning hebben in een straat die opeens homovrij wordt verklaard?’, vraagt woordvoerder Michiel Vanackere zich af. ‘Moeten zij dan verhuizen? Mogen zij hun deur niet meer buitenkomen? Dat is toch een puntje van bezorgdheid.’

Thielemans minimaliseert het probleem. ‘Zoals iedereen weet, is homoseksualiteit een keuze. Homo’s kunnen er dus evengoed voor kiezen om even géén homo te zijn’, legt de burgemeester uit. ‘Zodra ze uit hun straat zijn, mogen ze weer volop hun homoseksuele gedragingen tentoonspreiden, zoals langdurig naar het kruis van andere mannen lonken, verwijfde kapsels dragen, zich opzichtig schminken, nichterig met de handjes wuiven, noem maar op. In de hele stad raden we af om genderoverschrijdende kledij te dragen.’

Homoseksuelen die zich niet aan de voorschriften houden, zullen uiteraard een GAS-boete aangesmeerd krijgen. ‘En als ze het slachtoffer worden van gaybashing, krijgen ze er een boete wegens ordeverstoring en uitlokking bovenop’, belooft Thielemans, die voorts stellig benadrukt dat alle bovenstaande uitspraken hem in de mond gelegd zijn door De Rechtzetting.