Twee statutaire medewerkers van de NMBS zijn op zoek naar een ondergesneeuwde Fyra-trein.

Belgische Fyra-slachtoffers krijgen wietpas

De NMBS en de Nederlandse Spoorwegen zullen misnoegde Fyra-reizigers proberen te paaien met een wietpas. Nederlanders krijgen ter compensatie vrijstelling van verkeersboetes op de Belgische wegen.

Dat de problemen met de Fyra hardnekkig aanhouden, is geen nieuws meer. Dat de NMBS en de NS dat nu eindelijk óók beseffen, is dat wel.

De twee spoorwegmaatschappijen hebben een deal gesloten over een compensatie voor gestrande reizigers. ‘Veel passagiers verliezen uren van hun kostbare tijd doordat de trein opeens stilvalt. Daar zit je dan, uitkijkend over een grauw landschap, in een lelijke trein, omgeven door mensen die je wegens hun aanstootgevende nationaliteit enkel kunt verachten’, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. ‘Zulke slachtoffers van het systeem willen wij tegemoetkomen met een wietpas.’

Met de wietpas kunnen Belgische toeristen zich eindelijk weer helemaal onnozel smoren in de roemrijke Hollandse coffeeshops. ‘Reizigers die zich vóór hun terugreis aan een stevige toep wagen, zullen het allicht niet merken wanneer hun trein zonder aanwijsbare reden stilvalt’, hoopt Crols. ‘Dat maakt het voor iedereen aangenamer.’

Bij reizigersorganisatie TreinTramBus is men gecharmeerd door de bocht van de NMBS. ‘Voor het eerst lijken de spoorwegmaatschappijen de klachten van de passagiers serieus te nemen’, zegt woordvoerder Jan Vanseveren. ‘We zijn blij dat de NMBS de problemen bij de wortel aanpakt en niet enkel aan symptoombestrijding doet. Wij hopen nu enkel dat die wietpas ook recht geeft op stevige shit waar je lekker van gaat trippen. Als het om wiet van den Aldi gaat, hoeft het niet voor ons.’

De gulle compensatie door de NMBS geeft de populariteit van de geplaagde Fyra een flinke boost. ‘Heel wat passagiers boeken nu een ticket in de hoop dat hun trein onderweg naar Nederland stilvalt of tout court níét vertrekt’, erkent Crols. ‘Honderd procent zekerheid heb je natuurlijk nooit, maar bij ons staat deelnemen toch vaak gelijk aan winnen.’

Nederlanders passagiers die niet of veel te laat op hun Belgische bestemming arriveren, krijgen een vrijstelling van verkeersboetes op de Belgische wegen. ‘Ik weet niet of ik daar blij mee moet zijn’, fronst Rikkert Biemans de wenkbrauwen. ‘Ik heb geen officieel rijbewijs, dus wat ben ik nou met zo’n vrijstelling?’

Ook Barrie Butsers vindt de compensatie tekortschieten. ‘Sowieso hoeven wij ons geen moer aan te trekken van de Belgische politie. Ten vroegste over negen maanden kan er een boete van jullie blauwe smurfen in de bus vallen’, zegt de zelfverklaarde snelheidsduivel. ‘En weet je wat echt ellendig is: als ik dan eens met de wagen door België wil scheuren, sta ik gezellig stil in één van jullie eeuwige files. Dan nog liever de Fyra. Kan ik wat dametjes proberen op te vrijen.’

TreinTramBus:
‘Als het om wiet van den Aldi gaat, hoeft het niet voor ons’

Los daarvan heeft de NMBS nog meer goed nieuws: ‘Drie Fyra-treinstellen zijn gisteren stipt op tijd uit Brussel-Zuid vertrokken!’, stelt woordvoerder Crols. ‘Helaas vielen ze onderweg naar Nederland alweer stil. Mogelijk raakten de treinstellen ondergesneeuwd, want we hebben ze nog altijd niet teruggevonden.’