Met enige gestrengheid wil Maggie De Block ecologisten leren om zich minstens één keer per week te wassen. 'Zo krijgen ze meer zelfvertrouwen.'

De Block geeft ook Groen-kiezers hygiënekits

Staatssecretaris Maggie De Block heeft hygiënkits uitgedeeld aan daklozen. Ook aanhangers van Groen hebben recht op zo'n kit. Voorzitter Wouter Van Besien begrijpt de actie verkeerd en dient klacht in.

Maggie De Block (Open Vld) groeit stilaan uit tot de patroonheilige van al wat andersgekleurd en/of dakloos is. Vanaf vandaag deelt zij over het hele land 5.000 toilettassen uit. Zodoende tracht zij de persoonlijke hygiëne van ’s lands burgers te bevorderen.

De hygiënekits zijn niet enkel bestemd voor daklozen, maar ook voor Groen-kiezers. ‘Hygiëne is belangrijk voor de fysieke gezondheid en het mentale welzijn’, weet de staatssecretaris. ‘Je hebt pas zelfvertrouwen als je proper bent. Hoe kun je je nu goed in je vel voelen wanneer je zwarte randen onder je nagels hebt en je haar in vieze triepen aaneen kloddert? Ik vind dat vies. Om de mensen meer zelfvertrouwen te geven, stimuleer ik ze om zich te wassen. Zo wordt de stap naar sociale integratie veel gemakkelijker – ook en misschien zelfs vooral voor aanhangers van Groen. Hygiëne is een absolute voorwaarde om die mensen uit hun maatschappelijke isolement te halen.’

In de kit zitten onder meer tandpasta en een tandenborstel. Verder maken de ecologisten kennis met douchegel en krijgen ze een borstel of een kam. ‘Voor ons zijn dat heel vanzelfsprekende zaken, maar niet voor wie zijn persoonlijke hygiëne om ideologische redenen jarenlang verwaarloosd heeft’, stipt de Block aan. ‘Om de ecologisten weer vertrouwd te maken met de badkamerspullen organiseer ik inburgeringscursussen. We moeten voorkomen dat die mensen hun poep schrobben met de tandenborstel en hun mond spoelen met shampoo.’

Omdat Groen veel nadruk legt op gendergelijkheid, verschillen de toilettassen voor mannen en vrouwen niet. ‘Mannen kunnen maandverband gebruiken wanneer ze hun halfjaarlijkse zaadkering hebben’, suggereert De Block, die arts van opleiding is. ‘Ecologisch bewuste rouwen kunnen de scheermesjes gebruiken om hun dreadlocks af te scheren of hun foef bij te trimmen, zodat het luizenparadijs tussen hun benen nog eens opgeruimd wordt. Ik roep burgers op om ongewassen groene jongens aan te geven bij het gerecht. Gedaan met horen, zien en zwijgen.’

Maggie De Block:
‘Hygiëne is absolute voorwaarde om die mensen uit maatschappelijk isolement te halen’

Groenvoorzitter Wouter Van Besien is not amused. Hij spreekt van een provocatie. ‘Ik dien klacht in. Er is sprake van discriminatie‘, vindt Van Besien. Politieke tegenstanders beweren echter dat de voorzitter niet goed begrepen heeft wat er gezegd werd en willen nog wel eens zien wat er van zijn klachten zal komen. ‘Dat hij zich eerst eens wast’, beet Bart De Wever (N-VA) nodeloos agressief in de VRT-studio’s.