Twee Denderleeuweriken testen de sandalen die ze van de gemeente hebben gekregen. 'Ons schepencollege is weer doortastend.'

Denderleeuw deelt sandalen uit tegen koude

De politiek in Denderleeuw is het spoor helemáál bijster. Uitgerekend vandaag, wanneer een sneeuwstorm onze contreien treft, deelt de gemeente sandalen uit. Verschillende burgers liepen gapende wonden op.

Erwin Vanmol, cartoonist bij P-Magazine en inwoner van Denderleeuw, bond de kat de bel aan. Op zijn Facebookpagina meldde hij ‘er proefondervindelijk achter gekomen te zijn dat sandalen vandaag niet het ideale schoeisel zijn’.

‘Drie tenen zijn carrément afgevroren. Op weg naar mijn brievenbus ben ik vijf keer uitgegleden. Mijn staartbeentje is op drie plekken gebarsten, ik heb mijn linkerteelbal gekneusd, mijn schouderbladen zijn van kant gewisseld en door de klap zijn mijn nekwervels gebroken, waardoor ik nooit meer zelfstandig zal kunnen lopen’, somt Vanmol op. ‘Voor al dat leed houd ik de gemeente aansprakelijk, want zij kwam hier vanochtend sandalen uitdelen.’

Vanmol is niet het enige slachtoffer. De spoeddiensten van de Denderleeuwse ziekenhuizen liggen vol mensen met botbreuken. Haast allemaal hebben of hadden zij nieuwe sandalen aan.

‘Het gemeentebestuur is de weg kwijt. Onze politici lijden aan verstandsverbijstering‘, kermt Isidora Casteels (81) wanneer ze even niet ligt te zieltogen. ‘Met een wanhoopspoging probeerde aftredend burgemeester Jo Fonck (sp.a) in de gunst van de burger te komen, maar nu heeft hij zichzelf definitief ontmaskerd als incompetente malloot. De partijen die hem steunen, begeven zich op glad ijs.’

Ook Leopold Verwilghen (28), die in één klap al zijn tanden heeft verloren en lijdt aan een open breuk ter hoogte van zijn zevende rib, is alle vertrouwen in de politiek kwijt. ‘Ik dacht eerst nog: ah, sympathiek dat ze gratis schoeisel komen ronddelen. Want met die rotsneeuw wil je je eigen sletsen toch niet vuilmaken? Maar ik was mijn deur nog maar uitgestapt of ik lag al te bloeden op het plankier. Die sandalen hebben mij geveld. Spiegelgladde, slecht isolerende ondingen zijn het.’

Leopold Verwilghen:
‘Ik was mijn deur nog maar uitgestapt of ik lag al te bloeden op het plankier’

De gemeente benadrukt dat de gewonden hun sandalen verkeerd hebben gebruikt. Toch beloofde zij de slachtoffers van het sandalenbeleid te vergoeden. ‘Met ijslolly’s!’, bevestigt burgemeester Jo Fonck. ‘Dat de burgers gedoogsteunzolen willen, is een fabel van de rechtse pers.’