Een Belgisch-Afrikaanse wielrenner rust uit na een intensieve training. Het BK veldrijden voor negers belooft spannend te worden. (Foto Erik Hersman)

Volgend weekend BK veldrijden voor negers

Het Belgisch kampioenschap cyclocross voor negroïde personen vindt zondag plaats in Mol. Voorafgaand aan de wedstrijd zullen inspecteurs controleren of de Afrikaanse wielrijders hun fiets wel zelf betaald hebben.

Het BK veldrijden voor negers, bij de Grote Meren in Mol, belooft uiterst spannend te worden. Kenners verwachten dat de manschappen van M23-FarmFrites, het team van Makenga Sultani, het op een akkoordje gooien met Hutu-Innergetic-Rwanda van subtopper Paul Kagame. Zal dat bondgenootschap opgewassen zijn tegen de oppermachtige Jacob Zuma van ANC-Fidea?

Laat ons ook Joseph Kabila, kopman bij Congo-QuickStep, niet vergeten. Hij staat geboekstaafd als outsider, maar kan gemeen uithalen en heeft een nijdige sprint in de benen. ‘Onderschat deze ervaren wieltjeszuiger niet. Hij weet z’n momenten te kiezen. Aan het zadel voelt hij welke richting de spatborden uitwaaieren’, analyseert José De Cauwer. ‘Door zijn goede contacten met de traditionele Belgische wielrennerij heeft hij bovendien heel wat koersinzicht. Het probleem is dat zijn knechten niet betrouwbaar zijn en dat hij afhankelijk is van andere teams om iets te bereiken. Hoe dan ook is het altijd afwachten wie er een bom zal droppen.’

Het BK voor negers wordt gereden sinds 2008. Oorspronkelijk was het niet louter bedoeld voor zwarte mensen. ‘Maar Belgen van Chinese of Japanse afkomst hebben te korte beentjes om aan de pedalen te geraken’, legt sportfysioloog Arend Jan Boekestijn uit. ‘Geen zier valt er aan te vangen met hun tengere Aziatische lijfjes. Daarbij zitten hun spleetogen te snel vol modder.’

Noord-Afrikanen van hun kant zijn niet geïnteresseerd in het cyclocross. ‘Zij hebben meer belangstelling voor patserige wagens dan voor fietsen’, weet commentator Herman Dams, die spreekt waarover hij niet kan zwijgen.

Renners uit Zwart-Afrika hebben wél enig talent voor veldrijden, zo bewees het programma Allez Allez Zimbabwe. Helaas bleken ze niet in staat de Vlaamse (sub)top te bekampen, ondanks de begeleiding van wielerkampioen Roger De Vlaeminck. Een wedstrijd op het hoogste niveau uitrijden was al een hele overwinning.

Tegelijk bestaat er binnen de Belgische veldrijderswereld een zekere aversie jegens fietsende negers en andere apen. ‘Het is niet eerlijk: door hun donkere huid lijken die mannen minder vatbaar voor modder – ze zijn al zwart van hun eigen. Dat is concurrentievervalsing’, klaagt Bart Wellens, de bleekste aller cyclocrossers. ‘Negers hebben een voordeel op een zandig parcours, zoals dat van Mol. Zij zijn genetisch aangepast aan uitgestrekte zandpartijen’, weet Sven Nys.

Vóór de renners zondag van start gaan, zullen inspecteurs van de Belgische wielerbond controleren of de deelnemers wel eigenaar zijn van hun fiets. Als de crossers niet kunnen bewijzen dat ze hun rijwiel zelf hebben betaald, wordt hun fiets aan de ketting gelegd. ‘Niet dat dat hen zal tegenhouden’, stipt Herman Dams aan.

José De Cauwer:
‘Het is altijd afwachten wie er een bom zal droppen’

Er wordt een massa volk verwacht op het BK. ‘Een beetje als een vluchtelingenkamp, maar dan kouder’, weet Afrikakenner Jef Geeraerts. ‘De sfeer zal erin zitten. Het BK draait sowieso uit op een gigantische trouwpartij. Traditioneel doet de winnaar alle aanwezige vrouwen een huwelijksaanzoek. Daarop gaan zij maar al te graag in, want zo zijn negerinnen nu eenmaal.’

Geeraerts kan niet uitsluiten dat zwarten de Vlaamse volkssport zullen ontsieren met plunderingen en groepsverkrachtingen. ‘Maar wat kun je anders van een neger verwachten? Dat hij respectvol met bier naar de renners gooit?’