De ambulance van Aalster rukt uit om gewonden bijeen te harken.

Versleten marginaliteitsmeter Aalst ontploft

Naar aanleiding van de verkiezing van Prins Carnaval is zondagavond in Aalst met een enorme knal de marginaliteitsmeter geëxplodeerd. Er vielen voldoende doden, maar slechts dertig gewonden.

Piet Bracke (UGent):
‘De proefopstellingen in Ledeberg en Dendermonde deden vermoeden dat de meter bestand was tegen extreme marginaliteit’

De verkiezing van Prins Carnaval in Aalst is uitgedraaid op een ware tragedie, met veel vlammen, schrikwekkend gekrijs, afgerukte ledematen, rondvliegende stukken witheet metaal, geluidsoverlast en, uiteraard, de onvermijdelijke doden.

Dit jaar ging de strijd tussen Steven Van Wesemael, alias ‘Droeve Steven’, en Peter Van Nuffel, in het Aalsterse beter bekend als ‘Den Board’. De strijd verliep erg bitsig. Toen iemand uit de entourage van Droeve Steven de remkabels van de praalwagen van Den Board moedwillig saboteerde, is de lokale marginaliteitsmeter, die stond opgesteld nabij de Florahallen, de lucht ingegaan.

Door de schokgolf stortten muren in, zodat hele gezinnen bedolven raakten vóór ze de kans hadden gekregen zich dood te drinken. Tientallen zatlappen werden geraakt door wegvliegende stukken praalwagen – doorgaans bloedden zij dood. ‘Er vielen voldoende doden om de status van de ramp op te krikken tot ‘uitzonderlijk’. Maar abnormaal is zo’n voorval niet in Aalst’, zegt een woordvoerder van de brandweer. ‘Wel betreuren we dat er amper dertig gewonden vielen. Zeer spectaculair is dat cijfer niet. In Dendermonde lachen ze er ons nu al mee uit.’

De explosie deed ook figuurlijk heel wat stof opwaaien. Was de marginaliteitsmeter wel geschikt voor een uitgesproken marginale stad als Aalst? ‘We zijn echt niet over één nacht ijs gegaan’, zegt socioloog Piet Bracke (UGent) aangeslagen. Bracke leidt een interdisciplinair onderzoeksteam dat de Aalsterse marginaliteit in kaart brengt. ‘De proefopstellingen in Ledeberg, Dendermonde en Brasschaat deden vermoeden dat de meter bestand was tegen de meest extreme marginaliteitswaarden. Quod non.’

Professor Michel De Paepe van de vakgroep sociologische fysica meent dat de extreme combinatie van de factoren ‘carnaval’, ‘Aalst’, ‘sabotage’ en ‘verkiezingen’ de meter heeft doen springen. ‘Vergelijk het met een thermometer. Bij normaal gebruik zal zich geen enkel probleem voordoen. Maar als je die thermometer in een brandende barbecue legt, die barbecue vervolgens in een diepvriezer plaatst, die diepvriezer daarna laat vollopen met vloeibare lava en er ten slotte nog een vat gekoeld bier over uitgiet, dan is de kans bijzonder groot dat de thermometer het begeeft’, legt De Paepe uit. ‘Die omstandigheden hebben wij nooit kunnen vermoeden.’

Christoph D’Haese (N-VA), de kersverse burgemeester van Aalst, betreurt dat Vlaams subsidiegeld wordt besteed aan dergelijk onderzoek. ‘Wat is de meerwaarde van onderzoek naar de marginaliteit in Aalst? Een onderzoek naar de intrapbaarheid van open deuren zou verrassender resultaten opleveren’, las D’Haese voor uit een perscommunicqué dat hem door Bart De Wever was doorgefaxt.

De carnavalisten van hun kant beloofden alvast om de Gentse onderzoekers aan de kaak te stellen. De wetenschappers zouden tijdens de volgende carnavalstoet naakt en met een thermometer in hun anus worden afgebeeld op één van de Aalsterse praalwagens. ‘Hilarisch, hé’, vinden de Aalstenaars.

Overigens zijn de verkiezingen ondanks de ramp gewoon doorgegaan. De 43-jarige Peter Van Nuffel is uitgeroepen tot de nieuwe Prins Carnaval. Uit het gebroebel dat doorging voor zijn overwinningsspeech kon geen zinnig mens iets opmaken.