Karel Van Eetvelt pleit voor redelijkheid. 'Zonder feestdagen gaan alle bloemenwinkels onherroepelijk failliet.'

Samenvallende feestdagen redden begroting

De federale regering heeft eindelijk een akkoord bereikt over de begroting 2013. Door feestdagen te laten samenvallen wordt het gat in de begroting gedicht. 'Een elegante oplossing', vindt de meerderheid.

Het kernkabinet heeft de begroting rond gekregen zonder aan de index te morrelen of de btw te verhogen. De onderhandelingen verliepen uiterst moeizaam, maar toch is de regering tot een schier onmogelijk akkoord gekomen. Dankzij de samenvallende feestdagen wordt er net voldoende bespaard om het land niet volledig in de afgrond te storten.

‘Op feestdagen ligt de economie meestal helemaal stil. Iedereen geniet van zijn verplichte verlofdag. Daarom laten die feestdagen beter samenvallen. Het concept is simpel, maar geniaal’, beweert Steven Vanackere (CD&V), minister van Financiën en woordvoerder van premier Di Rupo. ‘We laten feestdagen die veel gelijkenissen vertonen op dezelfde dag vallen. Concreet betekent dat dat nieuwjaarsdag en Kerstmis op dezelfde dag zullen worden gevierd. De gelijkenissen tussen beide feestdagen zijn frappant. Ze worden in dezelfde periode van het jaar gevierd, er wordt veel en soms ook goed gegeten, men ziet familie die men voor de rest van het jaar nooit te zien krijgt en men krijgt dezelfde pakjes.’

Ook Pasen, Hemelvaartsdag en Pinksteren zullen op één en dezelfde dag worden gevierd. Logisch, zegt Vanackere. ‘Eigenlijk gaat het op enkele nuanceverschillen na telkens over de verrijzenis van Jezus. In tijden van crisis mogen we de economie niet laten gijzelen door een gebrek aan creativiteit binnen de katholieke kerk. Volgens dezelfde logica zullen Paasmaandag en Pinkstermaandag op dezelfde datum vallen.’ Ook 1 en 11 november worden voortaan op dezelfde dag gevierd.

Vanackere denkt het perfecte compromis te hebben gevonden. ‘Dit is een zeer elegante oplossing voor een structureel probleem, geen eenmalige maatregel. De feestdagen die nog overblijven, zullen nu extra intens gevierd worden’, voorspelt de christendemocratische vicepremier.

De feestdagen gewoonweg afschaffen ging voor de werkgeversorganisaties een brug te ver. ‘Feestdagen zetten aan tot ongebreideld consumeren, wat de economie draaiende houdt’, legt Karel Van Eetvelt (Unizo) uit. ‘Zonder feestdagen zouden de talloze bloemenwinkels failliet gaan.’

Steven Vanackere:
‘Economie niet laten gijzelen door gebrek aan creativiteit binnen katholieke kerk’

Econoom Geert Noels van Econopolis heeft zo zijn twijfels. ‘Mieren zouden van een aparte behandeling moeten kunnen genieten, een andere dan die van de krekels. De mieren werken zich dag in, dag uit te pletter. Zij verdienen het om op feestdagen uit te blazen en te genieten van een vrije dag. Krekels daarentegen zitten een heel jaar op hun luie krenk en verdienen het niet om in de winter gezellig aan de kerstboom te zitten of om paaseieren te rapen. Deze ingreep lijkt iedereen gelijk te behandelen, maar is vooral een bron van grotere ongelijkheid.’