Voorzitter Peter Mertens stelt dat de tijd van diplomatie voorbij is voor de PVDA. 'Wij bewijzen dat we daadkrachtig op het beleid kunnen wegen.'

PVDA eist bomaanslag in Tel Aviv op

Het conflict tussen Israël en de PVDA is geëscaleerd tot een regelrechte oorlog. De Partij Van De Arbeid heeft vandaag een aanslag in het centrum van Tel Aviv opgeëist. Waarnemers zijn sceptisch.

‘De PVDA eist de verantwoordelijkheid op voor de bomaanslag die gisteren in het centrum van Tel Aviv werd gepleegd en sluit verdere acties niet uit. De tijd van de diplomatie ligt achter ons. Wij zullen bloed met bloed vergelden’, klonk het in een persbericht dat de partij op haar website publiceerde.

‘Marx zei: het enige tegengif voor geestelijk lijden is fysieke pijn. Ik zeg: door de staat Israël fysieke pijn toe te brengen zullen we het mentale lijden van het Palestijnse volk verlichten’, zo verklaart voorzitter Peter Mertens de aanslag. ‘Met de buitenlandse geweldcampagne wil onze partij zich op de kaart plaatsen als een partij die niet enkel vanaf de zijlijn roept, maar ook slagvaardig en daadkrachtig weegt op het beleid. De dageraad kleurt bloedrood.’

Onmiddellijk rees er kritiek op de claim van de PVDA. Internationale experts hechten maar weinig geloof aan de verklaringen van de Belgische politieke partij. Zij menen dat diezelfde aanslag eerder al door Hamas werd opgeëist en stellen zich vragen bij de slagkracht van de PVDA op het terrein.

Ook het Vlaams Belang is sceptisch. Gerolf Annemans verdenkt de extreem linkse partij van politieke recuperatie. ‘Het is duidelijk dat de extreme linkerzijde zich richt op de antisemitische kiezer in Vlaanderen, traditioneel een belangrijk deel van ons electoraat’, verwoordt de Kamerfractieleider van het Vlaams Belang zijn frustratie. ‘Nu het weer bon ton is om op de Joden te schelden, springen allerlei partijen op de kar. We stellen ons serieuze vragen bij de oprechtheid van de Jodenhaat die de PVDA plots etaleert in haar recente verklaringen.’

Mertens noemt die kritiek harteloos. ‘Ik kan u en alle internationale waarnemers verzekeren dat wij achter de aanslagen zitten en ze alleszins volop steunen. Onze afkeer van het Wereldjodendom staat buiten kijf.’

Gerolf Annemans:
‘Wij stellen ons vragen bij de oprechtheid van de plotse Jodenhaat van de PVDA’

Op Twitter wordt inmiddels druk de spot gedreven met de vermeende bomaanslag van de PVDA in Tel Aviv. ‘CD&V eist de aanslagen op van 11 september 2001’, grapte CD&V-voorzitter Wouter Beke. ‘Mertens zou nog geen deuk in een pakje boter kunnen bombarderen #wannabe’, tweette Michael Freilich van Joods Actueel. ‘Geloofwaardigheid Belgische politiek bereikt nieuw dieptepunt #NVA #monsterscore #verkiezingen2014’, weet professor v (UGent) ten slotte.