Benjamin Netanyahu: 'De aanhoudende kritiek van een buitenlandse entiteit als de PVDA+ aan ons adres is weerzinwekkend, en zet aan tot haat.'

Israëlische sancties tegen Borgerhout

Benjamin Netanyahu, de Israëlische premier, heeft op televisie verklaard zijn land klaar is om sancties op te leggen aan Borgerhout. Reden zijn de nauwe banden van bestuurspartij PVDA+ met Arabische regimes.

De banden met Arabische regimes van de extreemlinkse partij PVDA+ zorgen bij Netanyahu voor een grote onrust. Nu de partij in Borgerhout na een verkiezingsoverwinning meebestuurt, voert Israël de druk op. Netanyahu wil dat er maatregelen komen.

‘De aanhoudende kritiek van een buitenlandse entiteit als de PVDA+ aan ons adres is weerzinwekkend, en zet aan tot haat,’ zei de premier, ‘Onze genietroepen zijn daarom reeds gemobiliseerd om als preventieve actie een muur op te trekken rond conflictgebied Borgerhout. Indien dat de kritische uitlatingen niet doet milderen, sluiten we een militaire interventie niet uit.’

Michael Freilich, woordvoerder van Joods Actueel, treedt de beslissing van de Israëlische premier bij. ‘De leugens van de PVDA+ zijn een kaakslag voor de democratie. Dit moet streng bestraft worden. Een nucleaire aanval op Borgerhout is eigenlijk de enige oplossing. Een muur is slechts een eerste stap om de veiligheid van het gebied te waarborgen.’

Freilich geeft toe dat Borgerhout bij zijn weten niet over kernwapens bezit. ‘Maar beter voorkomen dan genezen. Elke zichzelf respecterende staat heeft trouwens kernwapens, en het is maar een kwestie van tijd eer Borgerhout er ook zal aanmaken.’

Ondertussen worden de grenzen van Borgerhout streng bewaakt. Zwaarbewapende Israëlische soldaten bemannen er de grensposten. Inwoners mogen Borgerhout niet verlaten. Wie zich daar wel aan waagt, riskeert door één van de grenspatrouilles neergeschoten te worden. Om de identificatie te vergemakkelijken, moeten inwoners van Borgerhout verplicht hamer en sikkel op hun kledij naaien. Zo is duidelijk wie uit Borgerhout komt en wie niet. Een andere maatregel om de druk op het Arabische PVDA-bastion op te voeren, is dat de toevoer van gas en water wordt afgesneden.

Michael Freilich:
‘De leugens van de PVDA+ zijn een kaakslag voor de democratie en moeten bestraft worden’

De voorzitter van de PVDA+, Peter Mertens, was niet bereikbaar voor commentaar. Volgens betrouwbare bronnen zou hij reeds de wijk genomen hebben naar een anonieme schuilplaats in het Noord-Koreaanse Pyongyang.