Met vriendelijke zelfgenoegzaamheid grijnst Stephen Odell het Belgische volk toe. 'Op zo veel vlakken is hij uw meerdere', vinden zin assistenten.

Stephen Odell over Belgen: ‘Bende losers’

Stephen Odell, topman van Ford Europe, is de kritiek op zijn bedrijf moe. 'Hij is blij dat we hier weg zijn. Uw volk stelt niets voor in vergelijking met zijn persoon', zegt een medewerker van zijn secretaris.

‘Eerlijk? We hadden toch op iets meer appreciatie en respect gerekend’, zegt Kris Peeterson (28), stagiair van de vaste medewerker van de persoonlijke secretaris van CEO Stephen Odell. ‘Jarenlang heeft dit bedrijf zijn goede hart getoond door miljoenen euro’s subsidies om te zetten in werkgelegenheid. Dankzij de sluiting van Ford Genk mag de Vlaamse regering dat geld voortaan op zak houden. Maar wat krijgen wij? Het wieldeksel op de neus.’

Peeterson houdt vol dat Odell niet bitter gestemd is. ‘Het kan meneer Odell eigenlijk niet schelen wat ú van hem vindt. Hij is blij dat we hier weg zijn. Uw gespleten volk stelt niets voor in vergelijking met zijn persoon. Hij vindt de Belgen een bende losers. Nog erger dan de Spanjaarden en dan moet je toch al zeer hard je best doen. Zelfs de middelmaat is te hoog gegrepen voor jullie. In groep zijn jullie nog zieliger en hopelozer dan elk afzonderlijk. Toon hem een Belg – een nieuwe of een oude, dat maakt niet uit – en meneer Odell ziet een pathologische huilebalk.’

Odell zou zwaar de neus ophalen voor ontslagen werknemers die naar hun brugpensioen verlangen. ‘Dat betekent dat u niet kunt kiezen of u nu werkloos of bejaard wilt zijn. Meneer Odell is op zijn 57ste in de fleur van zijn leven. Hij werkt tien uur per etmaal en daarvoor krijgt hij per dag meer geld dan u verdient in een jaar. Hij kan zich veel interessantere hobby’s veroorloven dan dat marginale voetbal en dorpstheater van u.’

Met plezier danst de Britse manager op het graf van Ford Genk, stelt Peeterson. ‘Omdat hij op zo veel vlakken uw meerdere is. Ook op als seksueel wezen, ja. Zijn penis is dikker en langer dan die van u, zijn erecties zijn harder en hij houdt ze langer vol. Zijn onenightstands zijn altijd nuchter, laten nooit winden in bed en komen stuk voor stuk schreeuwend klaar.’

De Europese directie van Ford heeft een bijzonder lage dunk van de productiviteit van Belgische arbeiders. ‘Uw leiders maken u misschien wijs dat u een hardwerkend burger bent en u gelooft dat graag. Zolang u voor ons werkt, paaien we u door te zeggen dat u een topwerknemer bent. Een talent! Maar vraagt u zich nu eens af waarom meneer Odell uw fabriek heeft gesloten en waarom u zoveel minder verdient dan hij’, provoceert Peeterson.

De hooggeplaatste stagiair beklemtoont dat zijn baas, diens hardvochtige beleid ten spijt, een goed en moreel onderlegd mens is. ‘De Dalai Lama moet lachen om zijn grapjes en moeder Theresa heeft hem nog kerstkaartjes gestuurd. Zelfs Onze Lieve Heer heeft het beste met hem voor. Dat verklaart zijn prima constitutie en het succes dat hij in elk aspect van zijn leven geniet. Nog nooit heeft een duif op het hoofd van meneer Odell gekakt en dat is beslist geen toeval.’

Medewerker Odell:
‘Zijn penis is dikker en langer dan die van u, zijn erecties zijn harder’

Ondanks zijn onmiskenbare minachting voor de Belgen, hun leiders en de illegalen die hier aangespoeld zijn, wenst hij niemand onheil toe. ‘En zeker de afgedankte Ford-werknemers niet. Meneer Odell hoopt oprecht dat u tijdens de levensjaren die u resten nog flink consumeert met het belastinggeld en de sociale bijdragen die u van de andere Belgische sukkelaars afperst. Vaarwel!’