In opdracht van staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) heeft een parlementaire onderzoekscommissie het aantal fraudedelicten bij politici onder de loep genomen. Daarbij kwam aan het licht dat politici van alle bevolkingsgroepen het minst frauderen. ‘In vergelijking met advocaten, notarissen en boekhouders zijn politici veel te braaf. Daarom moet de federale regering maatregelen uitvaardigen die het frauderen bij politici stimuleert’, zei Crombez gisteren in De zevende dag.
‘We moeten op zoek naar de juiste balans. Ieder politicus moet doen waar hij zich het beste bij voelt. De mogelijkheden zijn eindeloos’, verklaart Crombez zich nader. ‘Vennootschapsfraude is erg populair, maar ook het cumuleren van mandaten of simpelweg een poetsvrouw in het zwart laten werken is voldoende om de cijfers meer in evenwicht te brengen.’
Uit het parlementaire onderzoek blijkt dat er vooral in socialistische hoek nauwelijks aan fraude wordt gedaan en dat er te fel van leer wordt getrokken tegen fraudedelicten. Volgens Crombez moeten vooral socialisten een extra duwtje in de rug krijgen.
‘Politici springen niet creatief genoeg om met belastingontduiking’, waarschuwt Crombez. Om het frauderen te stimuleren, pakt de staatssecretaris uit met multidisciplinaire teams. Die moeten politici helpen hun angsten te overwinnen, zodat ze meer in het zwart kunnen regelen en weer mandaten durven te cumuleren zonder dat officieel kenbaar te maken.
Crombez hoopt zo de kloof tussen de Wetstraat en de Dorpsstraat weer wat smaller te maken. ‘We moeten de politiek weer dichter bij de maatschappelijke realiteit brengen’, stelt het Oostendse regeringslid.
De overstap van advocaten en boekhouders naar de politiek is volgens Crombez slechts een gedeeltelijke oplossing. ‘De omschakeling moet toch vooral van binnenuit komen’, vindt de staatssecretaris.
John Crombez:
‘We moeten de politiek weer
dichter bij de maatschappelijke realiteit brengen’
Topman Jo Libeer van Voka voelt zich geviseerd en schiet met scherp terug. ‘Crombez impliceert alweer dat de ondernemers en vrije beroepen bandieten zijn. Hij heeft nochtans zijn huidige postje aan ons te danken. Zonder ondernemers zou er geen staatssecretaris voor Fraudebestrijding nodig zijn’, stipt Libeer aan.