Roland Duchâtelet roert de oorlogstrom. Het westen van het land reageert weifelend op rode agressie.

Duchâtelet teleurgesteld in te makke bomactie

Standard-voorzitter Roland Duchâtelet heeft de totale oorlog verklaard aan iedereen die niet voor zijn club supportert. Het vuurwerk tijdens Standard-Anderlecht was niet meer dan een klein voorsmaakje

Apocalyptische beelden tijdens de competitiewedstrijd Standard-Anderlecht van gisterennamiddag: vluchtende spelers, brandhaarden en luide knallen ontsierden de voetbaltopper. Het Standard-bestuur was echter niet onder de indruk.

‘Ik vond de supporters in het stadion ronduit mak’, blaast voorzitter Roland Duchâtelet. ‘Een paar bommetjes en wat rook vind ik persoonlijk nogal flauw en kinderachtig.’

De standard-preses roept iedereen op om een tandje bij te steken. ‘Alle Standardsupporters moeten zich bewapenen‘, zei hij in een audioboodschap die op de Waalse staatstelevisie werd uitgezonden. ‘Wij verklaren de totale oorlog aan iedereen die niet voor Standard Luik supportert. Alle middelen zijn daarbij toegestaan. Het stadion moet niet alleen rood kleuren van de sjaals en vlaggen, maar ook van het bloed van onze tegenstanders. De supporters moeten goed beseffen dat rookbommetjes niet volstaan om een oorlog te winnen. Enkel met terreur en bomacties kunnen wij de paars-witte honden verslaan.’

Volgens de Standardleider zal zijn club nooit toelaten dat de ‘joden’ – Anderlecht dus – met de drie punten terug naar Brussel kunnen keren. Duchâtelet dreigde ermee elke ‘verrader of collaborateur’ af te maken. Hij omschreef de Profliga als ‘monsters en criminelen’. ‘Jullie zullen vallen net zoals Hitler viel’, luidde het. ‘Alle tirannen vallen. Wij zullen zegevieren op de lijken van uw dochters, uw zusters en uw moeders!’

Op de website van Standard wordt alvast uitgelegd hoe je zelf met eenvoudige middelen explosieven kunt maken. Verder krijgen de supporters tips mee over hoe je kleine artillerie in het stadion kunt smokkelen. In de fanshop van de club zijn rode bivakmutsen te koop voor slechts 4,95 euro. Online bestellingen zijn mogelijk.

Roland Duchâtelet:
‘Enkel met terreur en bomacties kunnen wij de paars-witte honden verslaan’

De scheidsrechtersbond betreurt de oorlogstaal van de Standard-voorzitter, maar nuanceert. ‘Er zijn vooralsnog geen gewonden gevallen, laten we dus niet overdrijven‘, zegt Robert Jeurissen.

Aartsrivaal Anderlecht wenst niet te reageren op de oorlogstaal, maar in de catacomben van de Brusselse club klinkt het dat ‘iedereen vreselijk bang is’. De Voetbalbond ziet machteloos toe op de mobilisering der rode strijdkrachten in het oosten van het land.