Als nieuwbakken burgemeester wil Martine Fournier een nieuwe wind door Menen laten waaien. 'Het gespuis met zijn ramen leren openzetten.'

‘Hoerenbuurt Menen moet weer floreren!’

Menen davert op zijn lemige grondvesten: Martine Fournier (CD&V) wordt de nieuwe burgermoeder van de Zuid-West-Vlaamse stad. Op 14 oktober speelt zij verrassend alle concurrentie naar huis.

Het kiesvee van de stad Menen, bij het betere publiek vooral bekend voor zijn homejackings en ramkraken, zal niet kiezen voor de kracht van verandering. Niemand minder dan CD&V-coryfee Martine Fournier zal Gilbert Bossuyt (sp.a) van het balkon van zijn napoleontisch stadhuis stoten.

Met amper acht voorkeurstemmen minder dan in 2006 haalt het Vlaams-blonde parlementslid alsnog de burgemeesterszetel van de dioxinestad binnen. ‘Acht malcontente mannen in zes jaar, wat stelt dat voor?’, sist de nieuwe burgemeester van het grensstadje.

De canapé, zo beweren kwatongen, is haar trouwste propagandatechniek. Aan affiches, magazines en selectieve huis-aan-huisbezoeken doet ze niet mee. ‘Je moet je vrouw zijn niet alleen etaleren, maar ook misbruiken. Niet één andere vrouw moet het proberen: c’est moi la reine‘, zegt Fournier beslist.

De politica staat erom bekend hoog te mikken met politieke relaties. Yves Leterme gaf haar een duwtje, net zoals straatsecretaris Hendrik Bogaert. ‘Het is om het even hoe je er komt, áls je maar komt’, weet burgemeester Fournier.

Speciaal dit interview drapeerde ze zich met de burgemeesterssjerp – en enkel de burgemeesterssjerp – op de Belforttoren. Goedkope copy cat? ‘Ik ben een hevige fan van Ilse Uyttersprot. We placeerden samen al menig soireetje, in Brussel en in Rijsel. Menen is zo saai. Met prins Laurent of DSK de hort op: heerlijk. De laatste keer dat ik Dominique zag, was hij fel vermagerd. Ik verwarde hem bijna met Bart De Wever, ook een toffe Tijl na de uren. Barts vrouw daarentegen is een seuterige Nele.’

Zoals bekend zal de winnares van 14/10 meteen het schepencollege afschaffen en naast het burgemeesterschap ook de functies waarnemen van de eerste tot en met de zesde schepen. Wat wil Martine Fournier veranderen nu ze alle scepters in handen heeft? ‘Menen heeft zijn glans verloren. In de centrumstraten zijn de bordelen op één hand te tellen. Dat moet veranderen. Ik zal een publiek-private samenwerking (pps) opstarten tussen de stad en de sector. Het doel is om in zes jaar dertig etablissementen uit de grond te laten rijzen. Goed voor de tewerkstelling, de horeca én de ontwikkeling van de schoolgaande jeugd.’

Zoals bekend kreunt diezelfde jeugd onder de zware metalen in hun lichaam. Milieuklachten blijven een slepend probleem in Menen. ‘Als het gespuis van Menen tijdig deuren en ramen openzet en hun krocht verlucht, wordt het al een heel stuk beter. De mensen moeten zelf een beetje verantwoordelijkheid nemen.’

Burgemeester
Martine Fournier:
‘Het is om het even hoe je er komt, áls je maar komt’

De vraag blijft wat Fournier had gedaan indien ze de strijd om het stadhuis niet had gewonnen. ‘Daar heb ik nooit aan gedacht, ik kan niet tegen mijn verlies’, zucht ze. Voor 2014 mikt ze resoluut op de titel van eerste vrouwelijke minister-president van Vlaanderen. ‘Dat wordt veel nachtwerk’, klinkt het gretig.

In de aanloop naar 14 oktober schetst De Rechtzetting quasi dagelijks een portret van de opvallende winnaars in de belangrijkste steden.