Uit arren moede heeft Bart De Wever geantwoord op de vragen die Knack weigerde te stellen. Daar zitten enkele ontluisterende replieken tussen.

N-VA publiceert interview zonder vragen

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen wilde Bart De Wever een interview geven aan Knack. Het blad weigerde in te gaan op dat verzoek. De boze lijsttrekker laat het daar niet bij.

De Antwerpse kandidaat-burgemeester Bart De Wever (N-VA) wilde zich dolgraag door Knack laten interviewen, maar het weekblad had daar geen tijd voor. Daarom publiceert N-VA een eigen magazine dat volgend weekend in de Roma in Borgerhout wordt voorgesteld. Daarin staan exclusief de antwoorden op de vragen die Knack niet wenste te stellen.

Voor Bart De Wever is de maat vol. ‘Het is hemeltergend en godgeklaagd dat de voorzitter van de grootste partij in Vlaanderen zo weinig aandacht krijgt. Wij worden staalhard genegeerd door de pers. En niet alleen door de geschreven media, ook de belangrijkste televisie-omroep in Vlaanderen negeert ons stelselmatig. Knack en de andere media zijn duidelijk niet van iedereen.’

Knack is niet onder de indruk. ‘We hadden geen tijd om een interview te doen met De Wever’, legt politiek commentator Rik Van Cauwelaert uit. ‘Als we op elk aanbod van elke kandidaat-burgemeester uit elk boerengat in Vlaanderen moeten ingaan, houdt het nooit op. Daarom moeten we selectief zijn over wie of wat we berichten en geven we de voorkeur aan berichtgeving over de kiesstrijd in relevante gemeenten en steden. Door over een partij als N-VA te berichten, zetten we onze reputatie op het spel.’ Knack kan daar enkel maar bij verliezen, oordeelt Van Cauwelaert.

Uiteraard heeft een blad het recht om geen vragen te stellen, klinkt het bij De Wever. ‘Maar het is het recht van een politicus om antwoorden te geven. Het is zelfs zijn plicht. Ik hoop alvast dat Knack nog de passende vragen stelt bij de antwoorden die ik gegeven heb.’

Rik Van Cauwelaert:
‘Als we op elk aanbod van elke kandidaat-burgemeester uit elk boerengat moeten ingaan, houdt het nooit op’

Tussen zijn antwoorden op de ongestelde vragen van Knack steken enkele ontluisterende replieken. ‘Zo geef ik eindelijk toe dat ik weleens met de bakfiets naar de bakker fiets en dat ik – om onherkenbaar te blijven – me dan tooi in een pruik en geitenwollen sokken. Zo’n bakfiets kan best handig zijn, zeker voor tweeverdieners’, onthult De Wever.