Mercedes Van Volcem is blond en heeft een gewiekst plan om grote delen van de ambtenarij op straat te zetten. Ze is de ideale burgemeester van Brugge.

Mercedes Van Volcem, Brugse burgermoeder

Mercedes Van Volcem wordt de nieuwe burgemeester van het pittoreske Brugge. Zij is de eerste winnaar van de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen die op De Rechtzetting haar beleid mag toelichten.

Mercedes Van Volcem (Open Vld) zetelde de voorbije jaren als schepen van Stadsvernieuwing en Monumentenzorg, Urbanisatie en Huisvesting in het Brugse schepencollege. Daarbij viel ze vooral op doordat ze blond was. Pas vorige maand, bij de aftrap van haar kiescampagne, kwam ze met haar eerste voorstellen over stadsvernieuwing en urbanisatie. In een twaalftal filmpjes op haar blog legt Van Volcem uit hoe ze van betonlanen groenparken wil maken en van groenzones betonparken.

Het meest opvallende programmapunt van Van Volcem is evenwel de privatisering van ongeveer twee derden van alle stadsdiensten. Dat wil Van Volcem bereiken door een verbod op Facebook. ‘Berekeningen wijzen uit dat minstens duizend van de 1.500 Brugse ambtenaren zeker een uur per week Facebook gebruiken tijdens de werkuren. Dat kost ons jaarlijks 960.000 euro. Als we al die ambtenaren betrappen en op staande voet ontslaan, dan is de privatisering van de stad zó gefikst. Ik heb zelf alvast een Facebook-account aangemaakt waarop ik stiekem zit te punten welke Brugse ambtenaren tijdens de diensturen mijn statusupdates liken.’

Haar verkiezingsoverwinning zal ze vooral te danken hebben aan haar voorstel om de geldkraan naar Club Brugge dicht te draaien. ‘Een voetbalclub moet geen shoppingcenter van 18.000 vierkante meter proberen te runnen. Dat ze eerst maar eens goed tegen een bal leren trappen’, zo vertolkt de politica de stem van het overwegend zwart-groenminnende Brugse volk.

Technisch gezien moet Van Volcem eerst nog de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober winnen. ‘Maar dat is slechts een formaliteit’, schampert de Brugse vrouw. ‘Huidig burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) is de enige politicus die nog tot aan mijn enkels komt qua populariteit, maar die komt niet meer op. Van de andere tegenstrevers heb ik niets te vrezen. Het lulletje rozenwater Dirk De Fauw kan hooguit enkele seniele begijntjes overtuigen, en Renaat Landuyt (sp.a) maakt er een erezaak van om alle verkiezingen te verliezen. En dan de N-VA! Vervangen ze populaire Pol toch wel door iemand die Minne-Soete heet! Met zo’n naam neemt niemand je toch serieus?’

‘Het lulletje rozenwater Dirk De Fauw kan hooguit enkele seniele begijntjes overtuigen’

Toch laat Van Volcem niks aan het toeval over. Via een uitgekiende Facebook- en Twittercampagne bestookt ze de laatste twijfelende kiezers met een spervuur van overtuigende boodschappen. ‘Zelf heb ik het natuurlijk te druk om iets te posten, maar ik heb er een legertje ambtenaren voor ingezet. Dat is dubbel gewonnen: na de campagne kan ik die alvast op staande voet ontslaan wegens Facebooken tijdens de werkuren’, knipoogt Van Volcem.

In de aanloop naar 14 oktober schetst De Rechtzetting quasi dagelijks een portret van de opvallende winnaars in de belangrijkste steden.