Piet Vanthemsche van de Belgische Vleesbond eist dat er dringend iets wordt gedaan aan de waterverspilling door groenteconsumptie.

Vleeseters milieuvriendelijker dan vegetariërs

Onderzoek waarschuwt dat we dringend minder groenten en méér vlees moeten eten. Groenteneters verbuiken te veel water en dat kan tegen 2050 tot catastrofale waterschaarste en hongersnood leiden.

Grote opschudding in veggieland: nieuw onderzoek van het Leuven Internationaal Water Institute (LIWI) levert onweerlegbaar bewijs dat vegetariërs voor een grote waterschaarste zorgen. Het onafhankelijke onderzoeksinstituut waarschuwt dat we dringend meer vlees moeten eten omdat de wereld anders over enkele jaren met een groot voedseltekort en gruwelijke hongersnoden te kampen zal krijgen.

Volgens Piet Vanthemsche, voorzitter van de Belgische Vleesbond en hoofdfinancier van het LIWI, bevestigt het onderzoek wat hijzelf al jaren weet: ‘Wie groenten eet, verbruikt veel meer water dan wie van een sappig stukje vlees geniet. Groenten moet je immers goed afspoelen, anders hangt er nog allemaal vuiligheid aan zoals modder, kattenkak en naaktslakken. Om van vieze listeria-, E.coli- en EHEC-bacteriën nog maar te zwijgen. En wie de groenten kookt in de hoop de bacterïën te doden, verbruikt nog méér water. Een ganse pot water voor één stomme broccoli, weet je wel hoeveel kindjes in Afrika daarmee gelaafd kunnen worden?’

Vleesconsumptie heeft een veel kleinere impact op het leefmilieu, zo blijkt. ‘Een stukje vlees kun je zo in de pan zwieren en lekker laten bakken, eventueel met een schepje kruidenboter en een kruidentuiltje bij. Misschien zelfs met wat honing als het gaat om heerlijk druipende ribbetjes’, kwijlt Vanthemsche. ‘Hoe dan ook, met wat vetten en wat kruiden is je vlees bacterievrij en hapklaar. Zonder ook maar één druppel water te verspillen! Biefstukken, varkenskoteletten en lamsbouten moet je niet afspoelen, hé.’

Vanthemsche vindt dat de waterverspilling bij het verbruik van groeten te vaak en te lang is genegeerd. ‘Akkoord, bij de productie van vlees wordt misschien wel tot tien keer meer water gebruikt dan bij de productie van plantaardig voedsel’, geeft hij toe. ‘Maar bij de consumptie van al dat konijnenvoer wordt een miljoen keer méér water verbuikt dan bij de consumptie van vlees. Een miljoen, dat is echt wel straf. Ik eis daarom dat er dringend een halt toegeroepen wordt aan de waterverspilling door groenteconsumptie.’

De onderzoekers krijgen wel tegenwind van vegetarische lobbyisten als het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA). In een vrije tribune in De Standaard brak woordvoerder Tobias Leenaert een lans voor eenzijdig wetenschappelijk onderzoek naar de positieve gevolgen van vegetarisme en waarschuwde hij dat alle andere onderzoekers twijfelzaaiers en leugenaars zijn. ‘Wij aanvaarden enkel wetenschappelijke bevindingen die ons bevestigen in ons groot gelijk.’

Vegetariërs:
‘Wij aanvaarden enkel wetenschappelijke bevindingen die ons bevestigen in ons groot gelijk’

Enkele vegetarische activisten hebben inmiddels in een vlaag van volkswoede de voorzitter van de Vleesbond opgeknoopt, gevierendeeld, aan hun uitgemergelde Duitse schepers gevoerd en van de overschotjes compost gemaakt om hun biologisch-dynamische paksoi-velden te bemesten.