Het Vlaams Parlement. 'Het populaire vooroordeel dat politici zich uitsluitend focussen op hun werk, is niet waar', zegt Kevin Verzeke (KU Leuven).

Onderzoek bewijst: politici ‘allemaal dezelfde’

In een studie die binnenkort verschijnt in de New Statesman heeft een groep onderzoekers van de KU Leuven aangetoond dat politici 'allemaal dezelfde' zijn. Het onderzoek nam zeven jaar in beslag.

De resultaten van het Leuvense onderzoek zijn opzienbarend. ‘De meeste mensen hebben een te genuanceerd beeld over politici’, zegt hoofdonderzoeker Kevin Verzeke. ‘Het populaire idee dat parlementsleden zich uitsluitend op hun werk focussen en onderbetaald worden, is ook niet waar.’

Dat is slecht nieuws voor politici, die middenin hun campagnes zitten voor de gemeenteraadsverkiezingen. ‘Het tijdstip van publicatie van ons onderzoek is puur toeval’, benadrukt Verzeke.

‘Wie gelooft nu dat dat toeval is?’, schrijft Siegfried Bracke (N-VA) op zijn blog.

Het onderzoek haalt hem aan als voorbeeld. In tegenstelling tot zijn klare lijn als Vlaams-nationalist beweren Verzeke en zijn team dat Bracke ook nog socialist en orangist is geweest.

‘Bracke is zeker niet alleen’, benadrukt Verzeke, ‘want alle politici zijn dezelfde. Ze cumuleren allemaal postjes en vullen hun zakken met subsidies, commissies en gouden handdrukken.’

Het onderzoek is een kaakslag voor de intuïtie van de man in de straat. ‘En ik maar denken dat er grote verschillen waren tussen liberalen en socialisten’, zegt een teleurgestelde Frans (51), die met zijn vrienden graag op café over politiek praat.

Karel (48), een vriend van Frans, zegt onomwonden: ‘Ik ga me niet laten vertellen door een prof uit Leuven wat ik van politici moet denken. Ik blijf erbij dat onze gemeente- en ministerraden vol eerlijke mensen zitten.’

Kevin Verzeke laat zich niet van zijn stuk brengen. ‘Het zijn oplichters en carrièristen. Hoe verklaar je anders dat een man als Geert Lambert van Vlaams-nationalist plots veranderde in links-liberaal en dan in een groene? Hij onderging zelfs een fysieke metamorfose om het kiespubliek te doen vergeten wie hij werkelijk was.’

Karel (48):
‘Ik blijf erbij dat onze ministerraden vol eerlijke mensen zitten’

Het onderzoek verschijnt in de volgende editie van de New Statesman, een gezaghebbend links politiek blad uit het Verenigd Koninkrijk.