Luc Appermont viel genadeloos door de mand als presentator. In zijn plaats komt een duo dat veel meer professionaliteit uitstraalt: de koelbloedige gebroeders Verreth.

Gebroeders Verreth vervangen Appermont

De grote comeback van Luc Appermont is uitgedraaid op een regelrechte ramp. Appermont wordt als presentator vervangen door het beslagen presentatorenduo René Verreth en wijlen Manu Verreth.

Wat een triomfantelijke terugkeer op het kleine scherm moest worden, draaide voor Luc Appermont uit op een regelrecht fiasco. De bedoeling was dat Luc Appermont in zijn quiz Vroeger of later? aan de kandidaten een reeks gebeurtenissen uit de populaire cultuur zou voorleggen die in het collectieve geheugen staan gegrift. De kandidaten moesten dan antwoorden op de vraag of dat nu vroeger of later gebeurde.

Maar de eerste aflevering van het programma werd een verschrikking voor de geplaagde BV. De wet van Murphy sloeg ongenadig toe: alles wat maar enigszins kon foutlopen, liep ook dramatisch in het honderd. Studiolichten vielen uit tijdens de rechtstreekse uitzending, beeldbanden startten niet of veel te traag en de drukknoppen voor de quizkandidaten deden het niet. Tijdens een opdracht met radiogestuurde speelgoedauto’s werkte één van de auto’s niet door interferentie met de microfoonzenders.

Bij zowat elke opdracht was er discussie over de spelregels. Of de kandidaat wist niet juist wat hij moest doen of de presentator kende de spelregels niet en moest te rade gaan bij de jury. Een ondertussen doodzenuwachtige Luc Appermont ondernam drie vruchteloze pogingen om een kijker in Keerbergen op te bellen, om zo ook prijzen uit te delen. Uiteindelijk moest de aanwezige gerechtsdeurwaarder de ontdane presentator een halt toeroepen met de woorden: ‘We kunnen toch niet wachten tot u geleerd hebt te telefoneren.’

Appermont verloor zich intussen in ellenlange en kaduke zinnen, zoals ‘U ziet er werkelijk kipgezond uit, beste kandidaat’ of ‘Carnaval kan geen carnaval zijn zonder nieuwe shownummers die onze artiesten speciaal daarvoor een beetje op touw zetten’ of ook nog ‘Overhaast is zelden goed, zoals een spreekwoord zegt’. Wanneer hij zich bij het slot van de show onmogelijk nog kon herinneren wie nu ook weer de muzikale hoofdgast van het programma was en abusievelijk ene Percy Sledge aankondigde, werd Appermont stilletjes in een dwangbuis gestoken en afgevoerd.

Bij zowat elke opdracht was er discussie over de spelregels

Later op de avond volgde de beslissing van de VRT-top om Luc Appermont met onmiddellijke ingang in disponibiliteit te stellen. De volgende aflevering van Vroeger of later? zal gepresenteerd worden door het ervaren presentatorenduo René Verreth en wijlen Manu Verreth. De netmanager van Eén, Jean Philip De Tender, noemt de gebroeders Verreth de ideale verpersoonlijking van de populaire cultuur van vroeger en nu: ‘Ze hebben eigenhandig het begrip populaire cultuur uitgevonden, met series als De Collega’s en Het Pleintje.’

Om de herinnering aan Luc Appermont zo snel mogelijk te doen uitdoven, gaat het programma ook verder onder een andere naam. Het heet nu: Pak de poen. De show van één miljoen.