Herman Van Holsbeeck vindt dat de Europese miljoenen toekomen aan het bestuur. 'Ik denk dat we die miljoenen als geen ander hebben verdiend', zegt de manager.

Anderlecht verdeelt miljoenen onder bestuur

De plaatsing van Anderlecht voor de Champions League levert de club een extra inkomen op van minstens 12 miljoen euro. De club is van plan om dat bedrag eerlijk te verdelen onder al zijn bestuursleden.

Niets dan lachende gezichten bij Anderlecht na de 2-0-overwinning tegen AEL Limassol. Door haar deelname aan de Champions League ontvangt de club een extra bedrag tussen de 12 en 17 miljoen euro. Opvallend: Anderlecht wil geen overhaaste transfers of roekeloze uitgaven doen.

‘De spelers kregen allemaal een premie, dat was hen zo beloofd’, zegt voorzitter Roger Vanden Stock. ‘Maar de rest wordt netjes verdeeld onder alle bestuursleden. Iedereen ontvangt zijn deel van de koek.’ Weet hij al wat hij zelf gaat doen met de premie? ‘Mijn vrouw droomt al zo lang van een huisje in de Provence. Investeren in vastgoed rendeert altijd.’

Ook van manager Herman Van Holsbeeck moeten de supporters niet meteen extravagante aankopen verwachten. ‘Ik heb een nieuwe auto nodig, dat wel. Ook mijn kledij is dringend aan vernieuwing toe. De rest zet ik gewoon op mijn spaarrekening, als een goede huisvader’, zegt de gelukkige Anderlechtmanager.

Anderlecht volgt zo dezelfde politiek als Racing Genk, dat zich vorig jaar eveneens voor de groepsfase van de Champions League wist te plaatsen. Racing Genk kreeg toen maar liefst 11,2 miljoen euro aan extra inkomsten, maar gaf die onmiddellijk weer uit aan restaurantbezoeken, buitenlandse reisjes en casino-avonden. Omdat het Genkse clubbestuur er bovendien voor kiest om telkens zijn beste spelers te verkopen zonder noemenswaardige versterkingen aan te trekken, komt er gemor van de eigen supporters. Racing Genk-voorzitter Herbert Houben kon niet reageren op de kritiek, want hij is momenteel op vakantie in Dubai.

Vreest Van Holsbeeck dan niet voor een gelijkaardig scenario bij Anderlecht? Bepaalde supporters menen immers dat hun club de miljoenen van de Champions Leauge beter zou investeren in nieuwe spelers. ‘Kritiek geven is altijd makkelijk’, weerlegt Van Holsbeeck sluw. ‘Het is in de eerste plaats aan het bestuur te danken dat de club zich heeft geplaatst voor het kampioenenbal. Ik denk dat we die miljoenen als geen ander hebben verdiend.’

Herman Van Holsbeeck:
‘Dankzij het bestuur heeft Anderlecht zich kunnen plaatsen voor het kampioenenbal’

‘De Champions League zal onze levensstandaard gevoelig verhogen en daar wordt de hele club beter van. Daar moeten de supporters maar vertrouwen in hebben’, besluit de manager geprikkeld.