Wouter Van Besien (Groen!): 'Binnenkort hebben we géén winters meer.'

Opwarming aarde lost stroomtekort op

Het blijft rommelen in de Belgische energiesector nu experts twijfelen aan de veiligheid én de leveringscapaciteit van twee kerncentrales. 'Geen paniek', zeggen de groenen.

‘We moeten de zaken in perspectief plaatsen’, vindt Wouter Van Besien, partijvoorzitter, ‘De verouderde reactoren zijn een probleem, en dat zeggen wij al lang. Het is echter niet bewezen dat de scheurtjes in de centrales zullen zorgen voor een stroomtekort.’

‘Het is interessant dan men ons vaak verwijt hysterisch te doen over kernenergie, terwijl men nu lijkt te geloven dat de apocalyps nabij is’, monkelt Van Besien.

Paradoxaal genoeg biedt volgens de Groen!-voorzitter de klimaatverandering de oplossing. ‘De ijskap op Groenland smelt angstaanjagend snel, en veel sneller dan men verwacht had. Daardoor is ook de opwarming van de aarde aan het versnellen, en hebben we binnenkort géén winters meer. Ik denk dus niet dat gezinnen bang moeten zijn om zonder stroom te vallen.’

Aan de andere zijde van de taalgrens blijft ook Ecolo de kernuitstap verdedigen. ‘Wouter heeft gelijk. Die scheurtjes zijn een non-issue om die oude, gevaarlijke reactoren nog maar eens op te lappen. De kerncentrales moeten dicht, punt uit’, zegt Emily Hoyos, één van de twee Ecolo-voorzitters.

Hoyos haalt een lijvig dossier uit de kast. Het zit barstensvol foto’s van Tsjernobyl in zijn huidige toestand. Wilde bloemen, jonge bomen en grassen overwoekeren stedelijke ruïnes. Een rijkheid aan diersoorten heeft de voormalige site van de Sovjet-kernreactor ingepalmd.

Emily Hoyos (Ecolo):
‘Tihange en Doel kunnen natuurgebieden worden zoals Tsjernobyl’

‘Nauwelijks 30 jaar na de kernuitstap in Oekraïne ziet men dat de natuur zich hersteld heeft’, zegt Hoyos, ‘Er is geen enkele reden dat dat hier ook niet kan. Als we willen, kunnen we van Tihange en Doel zelfs duurzame vakantieparken maken.’