VN-gezant Mickey Mouse beging één misstap, waarop de muizenval meteen dichtklapte. Dat leverde een leuk fotomoment op.

VN-gezant Mickey Mouse loopt in muizenval

Speciaal VN-gezant Mickey Mouse moet zijn vredesmissie staken. Na zijn succesvolle doortocht in Syrië en Noord-Korea raakte Mouse gekneld in een muizenval. Hij wordt kunstmatig in coma gehouden.

In de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea is speciaal VN-gezant Mickey Mouse in een muizenval gestapt. De Amerikaanse diplomaat werd met ernstige verwondingen afgevoerd naar een ziekenhuis in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Naar verluidt lag hij langdurig te piepen van de pijn.

De week was nochtans goed begonnen voor Mouse. Maandag was hij te gast bij Bashar al-Assad in een nieuwe poging het geweld in Syrië te beteugelen. De gezant legde het Syrische regime een nieuw vredesplan voor, maar Assad struikelde over het maximale aantal kinderen dat hij als levend schild mag inzetten – tevens een gevoelig punt voor Mouse. Hoewel er geen vergelijk uit de bus kwam, mocht het fotomoment er zijn. In een korte reactie gaf Mouse te kennen dat Assad hem heerlijke blokjes kaas had voorgeschoteld.

Gisteren trok de VN-gezant naar Korea, dat wegens een jammerlijk conflict tussen kapitalisme en communisme nog altijd in tweeën gespleten is. Niemand begrijpt waar­om Noord-Korea blijft vasthouden aan zijn strategie van uithongering en repressie, maar iedereen beaamt dat het land ervaring heeft met jolige foto­momenten. Dat is al bekend sinds Grote Leider Kim Il-sung er de macht greep. Samen met diens kleinzoon en huidig leider Kim Jong-un wuifde Mickey Mouse het uitgemergelde volk toe. Beelden daarvan gingen de hele wereld rond. Analisten vermoeden dat de hartelijke ontmoeting wijst op een dooi in de relaties met de Verenigde Staten.

’s Avonds kwam echter het nieuws dat Mouse een hoofdwonde had opgelopen bij een ongeval nabij de grens met Zuid-Korea. Thans wordt de VN-gezant in Seoel in een kunstmatige coma gehouden. Artsen zijn er zeker van dat hij ernstige hersenschade heeft opgelopen. Dat zou zijn vele vredesmissies niet in gevaar brengen. Morgen keert Mouse terug naar Syrië, hersendood of niet, zolang er maar een fotomoment is.

Morgen keert Mouse terug naar Syrië, hersendood of niet, zolang er maar een fotomoment is

Noord- en Zuid-Korea schuiven de schuld op elkaar af, maar waarnemers zeggen dat de muizenval wel degelijk van Zuid-Koreaanse makelij is. ‘Noord-Korea heeft simpelweg niet de knowhow om muizenvallen te produceren’, legt buitenlandkenner Hendrik Vos (UGent) uit.