Jan Verheyen: 'Vlaamse films lijken op elkaar omdat het publiek dat zo wil. Zoals Bollywood.'

Jan Verheyen lanceert doe-het-zelf-filmkit

De sympathiekste regisseur van Vlaanderen heeft bekend gemaakt dat hij een nieuw project lanceert: een kit waarmee amateurregisseurs makkelijk en goedkoop hun eigen film kunnen samenstellen.

Jan Verheyen hoopt zijn breed gesmaakte concept van de Vlaamse familiefilm helemaal te commercialiseren met de filmkit, die op de markt komt als software. Op die manier kan iedereen zijn eigen perfecte Vlaamse film maken.

‘Critici klagen soms dat Vlaamse films zo op elkaar lijken en ze hebben een punt’, licht de regisseur toe. ‘Tegelijk trekken die films altijd volle zalen. Het brede publiek zit er dus op te wachten en meteen is ook bewezen dat er conventies zijn die gewoon wérken, een beetje zoals in Bollywood.’

Die conventies zijn nu gebundeld in een gebruiksvriendelijk softwarepakket. Gebruikers kunnen uit een aantal vaste scenario-elementen kiezen die ons filmlandschap typeren. Historische films over onderdrukte Vlamingen, een film met een randdebiel van het platteland als hoofdpersonage, of een plot die zich situeert rond een willekeurige groep mannen.

Daarna kan de gebruiker de details zelf verder invullen. ‘Er is de rolverdeling: de macho, de gevoelige held, de homo, de zwijgzame patriarch, de kille moeder, de jonge stoeipoes en Jan Decleir’, legt Verheyen uit. ‘Het dozijn acteurs waaruit je kunt kiezen, is gereconstrueerd uit bestaande beelden.’ Opmerkelijk zijn ook de Matthias Schoenaerts mode, waarbij elke acteur een octaaf lager spreekt, en de Ann Ceurvels mode, die automatisch niet-functioneel naakt toevoegt aan de film.

De gedigitaliseerde evenbeelden van de acteurs hebben standaard een Antwerps accent, maar er is ook ruimte voorzien voor telkens één randacteur met een West-Vlaams, Gents of Limburgs accent om te zorgen voor de komische noot. Bij West-Vlaams moet de amateurregisseur wel zelf zorgen voor ondertiteling. ‘De hedendaagse spraaksoftware staat jammer genoeg nog niet ver genoeg‘, zegt Verheyen.

Voorts kan de gebruiker naast willekeurig gesorteerde plotpunten en locaties, zoals deprimerende boerenerven en chique villa’s, ook de muziek kiezen. Bij de software zijn standaard soundtracks geleverd van onder andere Eva De Roovere voor romcoms, dEUS voor hippe stadsfilms of Katastroof voor boerenfilms.

Jan Verheyen:
‘Antwerps is standaard. Voor West-Vlaams moeten gebruikers zelf ondertitels voorzien’

De doe-het-zelf-Vlaamse-filmkit zou begin augustus in de winkelrekken moeten liggen. De eerste duizend exemplaren bevatten een gesigneerde dvd van Jan Verheyens gezelligste filmcommentaren.