Dieven drongen de woning van Joëlle Milquet binnen en gingen aan de haal met haar geloofwaardigheid. 'Wie dergelijke feiten pleegt, zal bloeden.'

Geloofwaardigheid Joëlle Milquet gestolen

Booswichten hebben de laatste restjes geloofwaardigheid van Joëlle Milquet, minister van Binnenlandse Zaken, ontvreemd. In Brussel is geloofwaardigheid zo zeldzaam dat het een uiterst kostbaar goed is.

Dikwijls komt diefstal ongelegen. Dat is zeker zo wanneer je als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk bent voor de politiediensten en op het punt staat om een persconferentie te geven over het afnemende onveiligheidsgevoel. Ja, inderdaad, het afnemende onveiligheidsgevoel. Je hebt een extremistische baardaap vogelvrij verklaard en een corrupte superflik zijn dienstwapen ontnomen, daar móét de pers op passionele wijze over worden voorgelicht.

Maar net op dat moment inbrekers over de vloer krijgen, nou, daar wordt een vicepremier die luistert naar de naam Joëlle Milquet niet geil van.

‘Ik voel me zeer ongeil’, bevestigt de minister in haar zwierigste Nederlands. ‘Dit voorval heeft me zwaar geschokt. Het is bijzonder erg, een zwaar politiek probleem. Dieven zijn mijn woning binnengedrongen en hebben een hoop vertrouwelijke beleidsdocumenten buitgemaakt. Dat komt neer op het stelen van mijn geloofwaardigheid. Daar zat het nu net zo lekker mee.’

Politieke waarnemers spreken dat tegen. ‘Joëlle Milquet heeft de geloofwaardigheid van een miereneter in een vishandel’, oppert Wetstraatjournaliste Fabienne Stoockebrandt. ‘Voor haar leeftijd is het een aantrekkelijke vrouw, dat valt niet te ontkennen, maar alstublieft, geloof niet wat ze uitkraamt. De werkelijkheid is niet haar medestander.’

Toch erkent Stoockebrandt het belang van de diefstal. ‘Dat geloofwaardigheid in Brussel zo zeldzaam is geworden dat men haar zelfs gaat zoeken bij Joëlle Milquet, is een teken aan de wand. De wanhoop is groot. Net zoals het geld langs ramen en deuren naar buiten vliegt, ontvliedt ook de geloofwaardigheid massaal de politieke klasse’, analyseert de journaliste. ‘Geen enkele partij gelooft zichzelf nog. Zelfs de islamofobisten en de communisten hebben nauwelijks nog voeling met hun eigen gewauwel.’

Criminoloog Brice De Ruyver (UGent) benadrukt dat het zeer moeilijk is om een evenwicht te vinden tussen respect voor de rechtsstaat en het behouden van geloofwaardigheid. ‘Als je je te veel houdt aan regeltjes en grote principes, kom je over als een besluiteloze seut. Haal je te snel de bazooka boven, dan knal je mogelijk je eigen benen af. De beste oplossing is om sussend de dageraad tegemoet te treden en in het beschermende duister van de nacht de juiste knieschijven te breken.’

Ondertussen heeft de Brusselse politie Milquets geloofwaardigheid gruwelijk mismeesterd en onuitwisbaar bezoedeld teruggevonden in het Warandepark. Het is nog niet duidelijk of de diefstal toeval was of een kwaadwillige boodschap.

Journaliste Fabienne Stoockebrandt:
‘Geloofwaardigheid is zo zeldzaam geworden dat men haar zelfs gaat zoeken bij Joëlle Milquet’

Joëlle Milquet zelf belooft keihard terug te slaan. ‘We moeten dergelijke dievenbendes buiten de wet stellen als feitelijke vereniging’, argumenteert de vlotte politica. ‘Hun ideeën en theorieën neigen ertoe om discriminatie of haat te rechtvaardigen en aan te moedigen tegenover de politieke en/of economische elite. Wegens onze aanhorigheid tot een bepaalde volksgroep worden wij politici geviseerd. Al wie openlijk onze geloofwaardigheid aantast, roept op tot geweld tegen de politiek. Wie dergelijke feiten pleegt, zal bloeden.’