Francine De Tandt keert terug als sm-rechter en dat verheugt Etienne Vermeersch. 'Zij maakt justitie weer sexy', argumenteert de ethicus.

De Tandt maakt comeback als sm-rechter

Volledig eerherstel wenkt voor Francine De Tandt. Ze keert niet meer terug als voorzitter van de Brusselse handelsrechtbank, maar begint een nieuwe carrière als sm-rechter. Jan Verheyen verfilmt haar leven.

Een en ander is het gevolg van de rampzalige splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. De onderhandelaars hebben er zo’n potje van gemaakt dat de functie van sm-rechter maar niet ingevuld geraakte.

Ex-superflik Glenn Audenaert werd even in overweging genomen, maar die bedankte feestelijk voor de eer. ‘Ik ben dan wel een dominant manspersoon, maar ik zie het niet zitten om mijn flonkerende karakterkop te verbergen onder een zwarte lap leder’, legt Audenaert uit. ‘Slaafje spelen spreekt me wel aan, maar mezelf blootstellen aan billenkoek, bondage en facesitting past niet bij de waardigheid die een sm-rechter moet uitstralen.’

Een oplossing kwam er pas toen een kabinetsmedewerker van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zich per toeval herinnerde dat Francine De Tandt nog altijd geschorst was wegens valsheid in geschrifte en andere praktijken die vaagweg op corruptie lijken. Zodoende werd de beminnelijke dame van onder het stof gehaald en kreeg ze de prestigieuze functie aangeboden. Ze hapte toe.

‘We zijn blij dat Francine terug is’, zegt Juliaan Lof, advocaat bij de balie van Brussel. ‘Wij hebben een liefde-haatverhouding met haar en dat is een ideale constellatie voor de praktijk van het sadomasochisme. Wij zullen de vonnissen voorbereiden die zij als sm-rechter uitspreekt over onze cliënten. Die kijken ernaar uit om als straf met geselingen, gesmolten kaarsvet en elektrische prikkelingen bewerkt te worden. Mondknevels, naalden, buttplugs en voetboeien: laat maar komen. Alles is goed om hen weer op het rechte pad te brengen.’

De Tandt erkent dat ze nog niet geheel vertrouwd is met de finesses van het strafrecht zoals Markies de Sade het oorspronkelijk heeft opgesteld. ‘Maar ik leer snel bij’, bevestigt de rechter. ‘Ik heb Hot Marijke aangesteld als gerechtelijk adviseur. Zij zal mij op kokette wijze bijstaan in het remediëren van ontaarde booswichten.’

Ethicus Etienne Vermeersch is opgetogen dat er eindelijk weer een sm-rechter met volheid van bevoegdheden aantreedt. ‘Dat is meteen ook het enige positeve dat uit dat hele gedoe met BHV is voortgesproten’, bromt de Wetterse moraalfilosoof. ‘Ik heb belangstelling voor de relatie tussen meester en slaaf. Je kunt het erotiserende aspect daarvan niet ontkennen. Persoonlijk ben ik geen fan van riempjes en andere attributen, maar met onderlinge toestemming doet ieder thuis wat hij wil. Of liever: wat de sm-rechter hem of haar opdraagt. Mevrouw De Tandt maakt justitie weer sexy.’

Advocaat Juliaan Lof:
‘Onze cliënten kijken ernaar uit om met geselingen en elektrische prikkelingen bewerkt te worden’

Regisseur Jan Verheyen, bekend van cinematografische miskleunen als Team Spirit, Team Spirit 2, Buitenspel en Zot van A, zal het leven van Francine De Tandt in beeld brengen. ‘Doordat zij nogal krap bij kas zit wegens het gejengel van een inhalige schuldeiser was ze snel bereid om de rechten op haar leven integraal te verkopen. De grofgebekte cabaretière Ingrid Lieten heeft reeds aangeboden om de hoofdrol te spelen’, onthult de cineast met het talent van een platgedrukt donderbeestje.