Staatssecretaris Maggie De Block is van plan om dikke migranten het land uit te zetten. 'Obesitas strookt niet met het westerse schoonheidsideaal.'

De Block treedt op tegen dikke allochtonen

Allochtonen, en zeker hun kinderen, zijn te dik en daar moet hardhandig tegen worden opgetreden. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block vindt overgewicht wijzen op gebrekkige integratie.

Kinderen van wie minstens één ouder in een ander land dan België geboren is, zijn vaak slekkevet. Dat wil zeggen: ze wegen te veel, niet alleen op de weegschaal, maar ook op de gezondheidszorg en de sociale zekerheid, kortom, de wezenlijke fundamenten van deze democratie. Het is de Universiteit Gent die het zegt, dus is het waar.

‘Bon, we kunnen deze toestand niet blauwblauw laten’, stelt Maggie De Block (Open Vld), altijd tot actie bereid. ‘Kinderen uit immigrantengezinnen zijn onnatuurlijk dik. We weten nog niet precies hoe dat komt, maar iedereen beseft dat het geen goed idee is om zoveel vet te importeren.’

De Block vermoedt dat veel allochtonen zo dik worden door hun levensstijl en hun cultuur. ‘In nogal wat Aziatische en Afrikaanse landen is overvloedig eten een statussymbool. Moeders gaan niet achter het fornuis staan om hun gezin van voedsel te voorzien, maar om de buren te tonen hoe welstellend ze zijn’, legt de staatssecretaris uit. ‘Voor vreemde volkeren is eten niet langer een kwestie van overleven, maar van pronken met je rijkdom. Die mentaliteit nemen ze vervolgens mee naar ons land, waar ze zich nóg dikker vreten om de simpele reden dat er hier meer supermarkten, slagers en broodjeszaken zijn dan in de woestijn of de jungle.’

De liberale politica vindt overgewicht getuigen van een gebrekkige integratie. ‘Een slank figuur is een schoonheidsideaal dat inherent tot de westerse waarden behoort. Obesitas strookt daar niet mee’, legt De Block uit. ‘Al eeuwenlang hechten Europese gezinnen veel belang aan een uitgebalanceerd dieet, met een grote aandacht voor regionale lightproducten zoals Cola Zero of Zwan Light. Die superieure eetgewoonten verdienen navolging in alle lagen van de bevolking, dus ook bij allochtonen.’

Op de volgende ministerraad wil De Block ervoor pleiten dat flikken standaard een weegschaal bij zich hebben. ‘Wanneer politieagenten allochtone jongeren staand houden voor een routinecontrole, kunnen zij ook de body mass index vaststellen van de verdachten. Wie meermaals een te hoge BMI laat optekenen, moet kunnen worden uitgewezen’, vertelt De Block.

Maggie De Block:
‘Voor vreemde volkeren is eten geen kwestie van overleven’

De kans dat het voorstel het haalt, is echter miniem. ‘Twee weken geleden was ik nog volop voorstander, maar ondertussen zijn er twijfels gerezen over de haalbaarheid‘, stipt minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) aan. ‘Mensen het land uitzetten omdat ze te dik zijn, is te drastisch, raakt aan de grondrechten van de democratie en zou de brandstofkosten omhoog jagen. Het is efficiënter om een GAS-boete uit te schrijven. Misschien moeten we dikke migranten gedwongen ontvetten. De vetmassa die na liposuctie werd verkregen, kunnen we onder de noemer van ontwikkelingssamenwerking dumpen in Somalië, waar ze wegens hun levensstijl met een structureel tekort aan vet zitten.’