Ex-politiebaas Glenn Audenaert heeft politiek asiel aangevraagd in de ambassade van Colombia. 'Een corrupte superflik kan een prachtige carrière uitbouwen in dat land.'

Audenaert vlucht naar ambassade Colombia

De corrupte superflik Glenn Audenaert heeft zijn toevlucht gezocht tot de Colombiaanse ambassade in Brussel. De flamboyante egotripper vraagt politiek asiel aan in het Latijns-Amerikaanse drugsland.

‘Halsoverkop ben ik gevlucht’, zegt Audenaert aan de telefoon. ‘Ik heb slechts dertien zijden dassen, twintig maatpakken en drie liter brillantine kunnen meegraaien. Maar ik word hier goed behandeld door mijn Colombiaanse vrienden. De koffie is uitstekend en heeft een zacht-bittere afdronk waar je heerlijk van opkikkert.’

De directeur van de federale gerechtelijke politie in Brussel zit in nauwe schoentjes sinds bekend raakte dat hij zwaar in de weg liep bij een groot drugsonderzoek. Ook trok hij zich maar weinig aan van het beroepsgeheim. ‘Hoe gaat dat? Ik ben een sociale mens en heb kennissen in alle geledingen van de maatschappij. Mijn loon wordt betaald met belastinggeld, maar sommige zakenvrienden appreciëren mijn werk zo hard dat ze mij af en toe een persoonlijke bonus toeschuiven’, legt Audenaert uit. ‘Soms komt dat geld uit verdachte bron, maar het behoort niet tot mijn mandaat om me daar verder veel vragen bij te stellen.’

Zijn carrière zit erop, dat beseft de Knokse Gentenaar goed genoeg. ‘Maar ach, ik heb mij beestig geamuseerd. De laatste jaren heb ik mij kunnen uitleven door Godfried Danneels genadeloos in de gordijnen te jagen. En is er iets leuker dan wankelmoedige madammen als Francine De Tandt te belagen? Ik denk het niet. Ja, ik heb die mensen iets aangedaan. Ze zijn er nog altijd niet goed van’, lacht Audenaert opgewekt.

Om te vermijden dat hij na zijn nakende ontslag ook nog eens vervolgd wordt, heeft de politiebaas besloten om België voorgoed achter zich te laten. ‘Een formele aanklacht is er zover ik weet nog altijd niet, maar zodra je aangeschoten wild bent, laten de bloedhonden je nooit meer los’, weet Audenaert uit eigen ervaring. ‘Daarom vraag ik politiek asiel aan in Colombia. Daar lopen heel wat zakenlieden rond die mijn talenten naar waarde schatten. Als corrupte superflik kan ik er een prachtige carrière uitbouwen.’

De politieke wereld reageert verdeeld op de vlucht vooruit van de gerechtelijke dandy. Vooral Joëlle Milquet (cdH) stond hysterisch te krijsen toen ze het nieuws vernam. ‘Procedures moeten tot op de komma precies worden uitgevoerd. Anders begin ik te flippen’, verklaart de minister van Binnenlandse Zaken. ‘Nu mijnheer Audenaert er zelf vanonder muist, staan wij te midden de markt te pronken met zijn vier maanden schorsing. Alweer is de federale regering het voorwerp van bittere spot.’

Annemie Turtelboom (Open Vld) neemt het luchtiger op. ‘We hebben hem zoveel angst aangejaagd dat hij zelf zijn schop heeft afgekuist. Anders moesten wíj hem het land uitzetten’, vertelt de minister van Justitie tevreden. ‘Nu zijn topfunctie vacant is, kan de benoemingstrein van de regering weer op gang komen.’

Glenn Audenaert:
‘In Colombia lopen heel wat zakenlieden rond die mijn talenten naar waarde schatten’

Ook partijgenote Maggie De Block is opgelucht. ‘Hoe meer mensen dit land vrijwillig verlaten, des te sterker het bewijs dat de federale regering een coherent beleid voert’, redeneert de superminister van Asiel en Migratie. ‘Met cynisch populisme lók je alleen maar volk, terwijl wij net willen dat burgers ons radicaal de rug toekeren. Dat kun je enkel doen met vrolijke incompetentie.’