De Japanse premier Yoshihiko Noda doet een beroep op het eergevoel van arme senioren om de eer aan zichzelf te houden.

Japan promoot zelfmoord als anticrisisplan

Japan wordt alle jaren geteisterd door economische en geografische rampen. Het land heeft daarom omgerekend 5 miljoen euro uitgetrokken om zelfmoord te promoten als aanvaardbare weg uit de crisis.

‘In de Japanse cultuur heerst er minder een taboe over zelfdoding dan in het Westen’, zegt Tom Van de Weghe, VRT-correspondent voor het Verre Oosten. ‘Samoerai zijn het bekendste voorbeeld, maar ook in ongenade gevallen zakenmannen krijgen vaak eerherstel door zelfmoord. Dan is er ook nog de befaamde dood door overwerk.’

Japans eerste minister Yoshihiko Noda stelde het plan gisteren voor op een persconferentie. Wie arm is en de staat geld kost, kan van de overheid een gratis zelfmoordpil krijgen. Daar krijgt de betrokkene een uitvaartpremie bovenop. Men mikt daarmee vooral op ouderen in overbevolkte steden zoals Tokio en Kyoto.

‘De overheid doet een beroep op het eergevoel van de Japanse senioren’, analyseert Van de Weghe. ‘Als zij met goedkeuring van de staat hun eigen leven beëindigen, hebben hun eigen families een betere toekomst. Men hoopt er ook de enorme bevolkingsdruk mee tegen te gaan.’

Het Japanse plan baart opzien. In Vlaanderen werd onlangs nog 750.000 euro uitgetrokken voor zelfmoordpreventieplan. De federale regering overweegt zelfs om bezoeken aan de psycholoog terug te betalen. Sommige regeringsleden voelen echter interesse voor de Japanse aanpak. ‘Interessant. Stemt to nadenken’, tweette Open Vld-kopstuk en minister van Pensioensbesparing Vincent Van Quickenborne. Ook de LDD heeft reeds een studie besteld over de haalbaarheid van zo’n plan in Vlaanderen.

Vincent Van Quickenborne:
‘Interessant. Stemt tot nadenken’

Ter linkerzijde, bij de CD&V en bij de N-VA is er geen enthousiasme voor zelfmoordstimulatie bij ouderen. Christendemocraten vrezen er hun eigen electoraat mee te zullen vernietigen. Voor het Vlaams Belang gaat het idee dan weer niet ver genoeg. ‘Een uitvaartpremie? Laat criminele bejaarden die nooit gewerkt hebben maar creperen’, vindt Filip Dewinter.