De EHEC-bacterie in volle actie. Volgens het vleeswarenbedrijf Vlaams Belang is een EHEC-besmetting minder erg dan blootstelling aan de islam.

EHEC-bacterie breekt uit in Schotense school

In Schoten zijn vijftien kinderen besmet geraakt door de EHEC-bacterie. Ze hadden allen van dezelfde soort worst gegeten. Een islamleerkracht probeert de ziekte te bestrijden door voor te lezen uit de Koran.

Afgelopen dinsdag hielden scholieren van het Koninklijk Atheneum van Schoten een halalbarbecue. Een wanhopige middenstandsorganisatie van lamentabel allooi verstoorde het gebeuren en viel de jongeren aan met rauwe worsten. Het slecht doorbakken vlees bleek besmet te zijn met de EHEC-bacterie. Vijftien kinderen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Volgens artsen van het plaatselijke ziekenhuis is het een tot nog toe onbekende vorm van de EHEC-bacterie. ‘De leerlingen lijden allemaal aan dezelfde opvallende symptomen. Zo krijgen de patiënten een blanke huid, worden hun ogen opvallend blauw en krijgen ze blonde haren. We volgen de toestand van de kinderen op de voet, maar kunnen door de zeldzaamheid van de variant nog geen uitsluitsel geven over hun overlevingskansen’, zegt één van de dokters. ‘Hun toestand is kortom zorgwekkend.’

Patiënten krijgen blanke huid, opvallend blauwe ogen en blonde haren

‘De bruine huid van onze zoon is helemaal wit geworden en zijn grijze ogen krijgen een blauwe tint’, getuigen de ouders van Nasser, één van de jonge slachtoffers. ‘Zijn zwarte lokken zijn helemaal afgebleekt. We herkennen onze jongen niet meer.’

Omdat de medische wereld voor een raadsel staat en alternatieve behandelingen te duur zijn, hebben sommige ouders de hulp van een islamleraar ingeroepen. Die probeert de ziekte te bestrijden door voor te lezen uit de Koran. Voorlopig zonder effect. ‘Onze zoon aanvaardt de therapie niet’, zeggen de ouders van Nasser. ‘Hoewel hij anders soms in de Koran leest, heeft hij nu neigingen om het boek te verbranden.’ Dokters sluiten niet uit dat dat ook een gevolg is van de EHEC-besmetting.

Filip Dewinter, woordvoerder van het vleeswarenbedrijf Vlaams Belang, stelt dat een EHEC-besmetting minder erg is dan blootstelling aan de islam. ‘We gooien alles in de strijd om de Vlaamse culinaire gebruiken te verdedigen. Ook biologische wapens zoals de EHEC-bacterie passen in die strategie op voorwaarde dat zij ludiek worden aangewend’, legt Dewinter uit. ‘De islam is een virus dat de hele maatschappij verziekt. Wij proberen dat sluipende gif tegen te gaan met een bacterie van eigen bodem. Fijnproevers lieten zich al lovend uit over de betreffende worst en zeggen dat die het best te degusteren valt in combinatie met een knapperig stukje boerenbrood.’