Nadat hij enkele blikken Zwanworsten had moeten incasseren, gaf Filip Dewinter een hersendode indruk. De dokters noemen die toestand 'redelijk gunstig.'

Blikje Zwan treft Filip Dewinter: hersendood

De kans is bijzonder klein dat VB-voorman Filip Dewinter ooit nog zinnige dingen zal zeggen. De politicus liep een zware schedelbreuk op toen boze kinderen hem bekogelden met blikken Zwanworstjes.

Verscheidene buren zagen hoe een dozijn kinderen Filip Dewinter stond op te wachten aan zijn villa in Ekeren. ‘Er ging geen agressie van uit. Ik dacht dat ze gewoon een handtekening kwamen vragen’, zegt Mireille Coopman (53), die tegenover de Antwerpse lijsttrekker woont. ‘Normaal gezien bel ik meteen de politie als ik verdachte bewegingen gewaarword, maar vandaag kwam mijn onveiligheidsgevoel niet opborrelen.’

‘Het zagen er sympathieke gasten uit. Proper gekamd en goed gevoed’, herinnert Jean-Marie Wille (67) zich. ‘Doorgaans ben ik een achterdochtige kwast, maar onraad rook ik niet.’

Dat is merkwaardig, want de scholieren van het Koninklijk Atheneum in Schoten hadden Dewinter wel iets anders te bieden dan hersenloze devotie. Ze waren uit op vergelding. Elk van hen had de dag tevoren onder dwang van drie VB’ers een Zwanworstje moeten opeten. Nu mogen die tv-worstjes bekendstaan om hun voedzaamheid en hun uitgebalanceerde smaak, maar sinds enige jaren laten kinderen zich niet langer om het even wat in hun mond stoppen door volwassenen.

Toen Dewinter na een lange werkdag afgepeigerd thuiskwam – hij had tot in den treure moeten uitleggen dat het worstenincident slechts een grap was die niet te vergelijken viel met smakeloze folterpraktijken uit een ver verleden – haalden de jongens en meisjes elk een blik ‘Zwan TV Party’ uit hun schooltas. Zulke blikken bevatten dertig saucijsjes en wegen een halve kilogram. De jongeren begonnen er terstond mee te gooien naar de verbouwereerde politicus.

Het hoofd van de weerloze Dewinter incasseerde meerdere voltreffers. Op den duur draaiden zijn ogen weg en zeeg hij neer. Niemand was hem te hulp geschoten. ‘Dat konden we niet maken. We zouden zijn zorgvuldig opgebouwde imago van eeuwig slachtoffer hebben besmeurd’, weet Mireille.

De hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar van een officiële mededeling over de toestand van Dewinter bleef de pers verstoken. Wel was onze verslaggeefster Sam Maeters toevallig in de buurt. Zij ving terloops op dat Dewinter allicht hersendood is. ‘Ook na een lange reanimatie werd geen hersenactiviteit meer vastgesteld’, weet Maeters. ‘Dokters omschreven die toestand als ‘redelijk gunstig’.’

Het gerecht zal de scholieren niet vervolgen. ‘Het gaat om een passende wraakactie die duidelijk ludiek bedoeld was’, oordeelde het parket. Wel smeerde de politie de jongeren forse GAS-boetes aan omdat er één in zijn neus stond te peuteren, een andere zijn rits niet goed had gesloten, een derde telkens ‘wadde’ zei in plaats van ‘wablief’ en een vierde het had gewaagd om een agent met het denigrerende ‘champetter’ aan te spreken.

Antwerps parket:
‘Het gaat om een passende wraakactie die duidelijk ludiek bedoeld was’

Filip Dewinter is al de tweede VB’er bij wie plotsklaps de hersendood werd vastgesteld. Voorzitter Bruno Valkeniers lijdt al enkele jaren aan het syndroom en wordt in een kunstmatige coma gehouden in de Kamer, een faciliteit die gespecialiseerd is in het verzorgen van patiënten met onherstelbare schade aan de hersenen.