Een bedrijf van Karel De Gucht produceert stroppen waaraan Grieken zich massaal ophangen. Volgens de fiscus foefelt De Gucht met de btw.

De Gucht verkoopt stroppen aan Grieken

Karel De Gucht heeft aandelen in een bedrijf dat massaal zelfmoordtouw exporteert naar Griekenland. Dat meldt de fiscus in een furieus persbericht. 'Voor een luxeproduct moet 21 procent btw betaald worden!'

Oei, oei, oei, Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht (Open Vld) heeft het weer aan de stok met de fiscus. Ai, ai, ai, dat zal er weer zo heftig en smerig aan toe gaan! Deze keer beschuldigt de Bijzondere Belastinginspectie hem van btw-fraude.

De fiscus heeft ontdekt dat De Gucht aandelen bezit van Reasonable Ropes, een firma uit Berlare die jaar op jaar vette winsten boekt door industrieel en agrarisch touw te produceren. Het bedrijf exporteert vooral naar het buitenland doordat er in België nauwelijks nog industrie of landbouw te vinden is. In de gesubsidieerde bankensector komt de nood aan koorden slechts zeer sporadisch opborrelen.

Zoals zovele andere bedrijven vindt ook Reasonable Ropes zijn eigen producten de allerbeste. ‘Ons topmodel is de Rope Belgica, een robuust touw dat zich in de meest ingewikkelde knopen laat leggen’, pocht de onderneming op haar website. ‘Maar het populairste model is de Life Span Extension, een licht, modern vormgegeven touw dat toch buitengewoon sterk is. Het is ideaal om runderen mee uit de gracht te tillen of tegendraadse vakbondsafgevaardigden vast te binden.’

De Life Span Extension doet het zeer goed in lidstaten van de EU die gul mogen graaien in de Europese vetpotten om hun economie te ondersteunen, zoals bijvoorbeeld Spanje, Griekenland en Portugal. Dankzij landbouwsubsidies kunnen arme boeren toch uitstekend touw aanschaffen. Ook hoeven zij in het kader van de steunmaatregelen slechts 6 procent btw te betalen.

‘En daar wringt het schoentje’, stelt de fiscus. ‘Steeds vaker verkopen Griekse landbouwers hun touwen door aan modale burgers of gebruiken ze die voor doeleinden waar ze niet voor bedoeld zijn, namelijk zichzelf opknopen. In dat geval wordt zo’n touw een luxeproduct en moet er 21 procent btw betaald worden! Maar Reasonable Ropes weigert, hoogstwaarschijnlijk onder druk van De Gucht, om het btw-tarief aan te passen.’

Victor Dauginet, de advocaat van De Gucht, weerlegt de aantijgingen. ‘Het gaat enerzijds over een technische discussie, waarbij de belastinginspecteur weer eens helemaal naast de kwestie zit. Anderzijds heeft deze zaak ook een ethisch aspect. Je zou kunnen zeggen dat mijn cliënt geld verdient op de kap van radeloze burgers die mee door zijn hardleerse beleid de armoede in werden gedreven. Maar dat klopt niet. Dit gaat over ongeneeslijk economisch lijden. Mijn cliënt vindt dat euthanasie niet enkel beperkt mag blijven tot psychisch of fysiek lijden. Vandaar dat hij het voortouw neemt om een menswaardig einde voor failliete burgers te faciliteren. In die zin is de Life Span Extension een basisproduct met een sociaal karakter en zijn we de fiscus slechts 6 procent verschuldigd. Jawadde, dat was nogal een gedurfde redenering, vindt u ook niet?’

Victor Dauginet:
‘Mijn cliënt vindt dat euthanasie niet enkel beperkt mag blijven tot psychisch of fysiek lijden’

De Gucht zelf benadrukt dat hij bij de fiscus nog niet veel competente mensen heeft ontmoet en dat het tot de rechtvaardige vrijheden van individuele Grieken behoort hoe zij hun Life Span Extension gebruiken.