Stefan Van Loock van de Voetbalbond legt uit dat het complot tegen Brugge begonnen is als stomme grap.

Voetbalbond bevestigt complot tegen Brugge

Wat iedereen al lange tijd vermoedde, heeft de KBVB vandaag ook effectief bevestigd: de Voetbalbond gaf toe al zeven jaar tegen Club Brugge samen te zweren. Kampioen Anderlecht ontkent elke betrokkenheid.

De Koninklijke Belgische Voetbalbond gaf vandaag in een persconferentie toe dat er inderdaad een groot complot tegen Club Brugge bestaat. Onder druk van de overweldigende bewijslast door de recente gebeurtenissen en door het eigenaardige verloop van de competitie kon de KBVB moeilijk anders dan kleur bekennen.

Bij monde van Stefan Van Loock heeft de Voetbalbond zich geëxcuseerd voor de jarenlange en systematische achterstelling van Club Brugge. Scheidsrechters en lijnrechters werden wel degelijk financieel beïnvloed, gaf Van Loock toe. Daarnaast werd ook de kalender zo ongunstig mogelijk opgesteld en trachtte de Voetbalbond achter de schermen het stadiondossier van Club Brugge tegen te houden. Af en toe werd zelfs voodoo toegepast op individuele spelers.

Van Loock ontkent echter stellig dat Anderlecht ook maar iets te maken heeft met de pesterijen. ‘We benadrukken dat geen enkele andere titelkandidaat ooit betrokken partij is geweest bij onze complotten. Al zijn de meeste collega’s natuurlijk wel supporter van paars-wit, dat moet ik toegeven.’

Hoe is de wraakroepende situatie dan kunnen ontstaan? Een uit de hand gelopen grap, zo blijkt. Stefan Van Loock: ‘Het begon als een simpele weddenschap zeven jaar geleden met één van de scheidsrechters: Club verliest de volgende match. De verongelijkte reacties na afloop van die partij waren echter zo grappig, dat we zijn doorgegaan met onze manipulaties. Telkens opnieuw gingen de spelers, trainers en bestuursleden hun zure oprispingen in de pers ventileren, wat onweerstaanbaar op onze lachspieren werkte en steeds verdergaande manipulaties van onze kant in de hand werkte, in de hoop op een nóg kwadere reactie. Kortom: we hebben ons laten meeslepen en een en ander is uit de hand gelopen. Sorry.’

Voor volgend seizoen zijn er alvast maatregelen getroffen om de competitie eerlijker te laten verlopen. Zo zal de Voetbalbond zijn leden verbieden om supportersjaals te dragen op kantoor. Ook twitteren over Club Brugge wordt niet langer getolereerd. ‘Het vertrouwen kan nu worden hersteld en we hopen dat de sereniteit weerkeert’, zegt Van Loock.

Stefan Van Loock:
‘We hebben ons laten meeslepen en een en ander is uit de hand gelopen. Sorry’

Voor Club Brugge brengen de verklaringen eindelijk duidelijkheid. ‘Oef, we zijn dan tóch niet gek. Intern begonnen sommige mensen bovendien vragen te stellen bij het beleid en bij de vele mislukte transfers’, aldus Vincent Mannaert. ‘Nu is onomstotelijk bewezen dat we niet zelf verantwoordelijk zijn voor ons jarenlange falen. Dat is uiteraard een hele geruststelling.’