Stefan Van Loock: 'De scheidsrechters zullen voortaan rechtstreeks door het Anderlechtbestuur worden aangeduid.'

Anderlecht en Belgische voetbalbond fuseren

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en Royal Sporting Club Anderlecht hebben een akkoord bereikt over een verregaande fusie. Beide instanties gaan zowel financieel als sportief nauw samenwerken.

Na het akkoord over het nieuwe nationale voetbalstadion, kwam er snel een akkoord over een sportieve samenwerking tussen de nationale voetbalbond en de landskampioen. Woordvoerder Stefan Van Loock is bijzonder opgetogen: ‘Jarenlang hebben we intensief en in het grootste geheim met Anderlecht onderhandeld over deze deal. De ontlading is groot.’

Het stadion is maar een kleine stap in een groot gemeenschappelijk project, legt Van Loock uit. ‘De grens tussen de belangen van de voetbalbond en die van Anderlecht was dusdanig vaag geworden, dat een volledige fusie de enige logische conclusie was.’

Vanaf het seizoen 2018-2019 zal de bondscoach van de Rode Duivels automatisch ook de eerste ploeg van Anderlecht gaan leiden. Verder zullen de jeugdelftallen van Anderlecht voortaan ons land vertegenwoordigen op internationale toernooien. Uiteraard zullen ze gebruikmaken van dezelfde accommodatie en spelerskern.

Ook de sponsorinkomsten zullen voortaan worden gedeeld. De scheidsrechters zullen rechtstreeks door het Anderlechtbestuur worden aangeduid en de Geschillencommissie zal voortaan uit Anderlechtbestuurders bestaan.

Anderlecht staat wel toe dat de Rode Duivels in hun uitwedstrijden nog in het rood spelen, maar tijdens thuiswedstrijden in het nieuwe stadion op Parking C zal de nationale ploeg voortaan in het paars-wit moeten spelen. ‘Dat past sowieso veel beter bij de kleuren van het volledig paarse stadion’, zegt Anderlechtvoorzitter Roger Vanden Stock.

Bijkomend voordeel is ook dat de nogal dure en logge bondsorganen kunnen worden afgeschaft, zoals de 25 commissies en de vier comités. ‘We zullen bekijken welke van de nationale commissies we nog nodig hebben’, zegt Vanden Stock. ‘Wie we niet kunnen gebruiken, zullen we tewerkstellen in mijn brouwerij of op pensioen sturen.’

Toch ontkent de landskampioen dat Anderlecht competitief voordeel zou halen uit een fusie met de KBVB. Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck legt uit waarom de fusie tussen zijn club en de KBVB een goede zaak is voor het hele Belgische voetbal.

‘Anderlecht vertegenwoordigt ons land nu al met verve in de Champions League, leidt jonge spelers op en investeert in Belgisch talent op de eigen markt. Een sterk Anderlecht is altijd goed voor het Belgisch voetbal, want Anderlecht ís gewoon het Belgisch voetbal.’

Stefan Van Loock:
‘Grens tussen voetbalbond en Anderlecht zo vaag dat fusie logisch gevolg is’

Van Holsbeeck verwacht wel kritiek. ‘Er zullen altijd clubs zijn die zich geviseerd en tekort gedaan voelen. Voor sommige mensen kun je immers nooit goed doen. Zij roepen al jaren dat de bond paars-wit gekleurd is. Wel, nu hebben ze tenminste een reden om te roepen.’