Een nieuw Vlaams decreet beschermt Bart De Wever en zijn partij tegen onrechtvaardige kritiek. 'Helaas alleen wanneer die publiekelijk geuit wordt.'

Vlaams Parlement verbiedt N-VA-bashen

Vanaf 1 september wordt het juridisch strafbaar om openlijk kritiek te geven op de partij of persoon van Bart De Wever. Dat is een belangrijke overwinning voor de Vlaams-nationalisten en hun aanhangers.

Of het debat nu gaat over geschiedenis, Franse les of de presentatie van een links partijprogramma, de N-VA wordt er altijd bij betrokken, meestal in negatieve zin. Opgehitst door de linkse pers nemen zogezegde intellectuelen elke gelegenheid te baat om de partij of haar voorzitter, Bart De Wever, aan te vallen. Nochtans is de N-VA democratisch tot grootste partij van Vlaanderen gekozen, hetgeen kritiek wel erg onrechtvaardig maakt. Aan die schrijnende situatie zal straks een eind komen.

In het Vlaams Parlement is een meerderheid bereid gevonden om een ontwerp van decreet te steunen waardoor publiekelijke negatieve uitlatingen ten opzichte van de Nieuw-Vlaamse Alliantie strafbaar worden. De meeste N-VA-aanhangers reageren verheugd op het decreet, dat op 1 september 2012 effectief van kracht gaat.

Ook andere partijen reageren opgelucht. ‘De spanningen met de N-VA begonnen te wegen op mijn gemoed’, getuigt John Crombez (sp.a). ‘Het is mijn grootste wens de N-VA niet langer te schofferen met mijn voorstellen. Voortaan zal iedereen uit mijn partij zijn inzichten eerst voorleggen aan de N-VA-partijtop. Het gaat ook over de federale voorstellen, jazeker.’

‘We willen verder kunnen werken in een opbouwende en vriendschappelijke sfeer’, beaamt CD&V-voorzitter Beke. ‘Kritiek op de grootste partij van het land is daarbij ongepast.’ Heeft hij dan spijt van zijn eigen uitlatingen uit het recente verleden? ‘Ja, ook ik heb fouten gemaakt, ik durf dat toe te geven. Het pleit ten zeerste voor de N-VA dat de partij bereid was om het decreet niet met terugwerkende kracht toe te passen’, erkent Beke.

De Open Vld steunt het decreet vanuit de oppositie. Zelfs rabiate N-VA-bashers als Karel De Gucht kruipen nu door het stof, met de broek op de enkels. ‘Ik werd bestookt met haatmail en doodsbedreigingen. Maar mijn ogen zijn opengegaan: ik wil de rechtmatige wil van een meerderheid van de Vlamingen eerbiedigen. Het geeft geen pas om in te gaan tegen Bart De Wever, die ik overigens altijd al heb geapprecieerd en bewonderd. Wie ben ik, tenslotte? Mijn belagers hadden gelijk, ik niet. Ik wil hen bedanken, me verontschuldigen voor al het leed dat ik hen heb aangedaan.’

Opvallend genoeg komt er wel tegenkanting op internetfora. Tientallen politiek geëngageerde burgers die dagelijks met hun deskundig commentaar de anti-N-VA-propaganda op onder meer hln.be, knack.be en standaard.be van het nodige tegengewicht voorzien, dreigen nu in een zwart gat te vallen.

Karel De Gucht:
‘De mensen die mijn inbox bestookten met haatmail hebben gelijk. Ik wil me verontschuldigen’

De rechterzijde van de Vlaamsgezinde partij vindt dat het decreet niet ver genoeg gaat. ‘Het is een stapje in de goede richting’, oordeelt Ben Weyts. ‘Wel valt ons op dat enkel openlijke kritiek buiten de wet wordt gesteld. Dat laat de deur open voor allerlei achterpoortjes en misbruiken die ons land zo typeren en waartegen wij ons keihard zullen blijven verzetten.’